Politiek café met Han ten Broeke zet toon voor verkiezingscampagne

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 16 2016.

Inhoudelijke kennis, begrip voor onderbuikgevoelens en goed gevoel voor humor zijn ingrediënten voor een mooie avond in Hoorn

Op donderdag 2 juni heeft Han ten Broeke (VVD Tweede Kamerlid) een bezoek gebracht aan Hoorn. In een gezellige en ontspannen ambiance in de Van der Valk Hoorn hebben leden en niet-leden van de VVD kunnen genieten van een mooie discussieavond met ruimte voor scherpe stellingen, aandacht voor elkaars opvattingen en een bevlogen spreker. De avond heeft de aanwezigen een inkijkje gegeven in de actuele politieke thema’s en bereid hen voor op een mooie campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. De besturen van de VVD Hoorn en Medemblik danken Han voor zijn komst en enthousiaste presentatie.

Na een korte introductie van Han over zijn werkzaamheden en ervaringen in de Haagse politiek, was vrijwel direct het woord aan de zaal. Op deze manier ontstond een interessante discussie waar aanwezigen hun zorgen konden uiten of vragen konden stellen, en Han regelmatig zijn debatvaardigheden moest aanspreken zoals te doen gebruikelijk in de Tweede Kamer. Want hoewel de sfeer goed was en er volop respect was voor elkaars standpunten, ging het er bij tijd en wijle scherp aan toe. Precies zoals je dat bij de VVD mag verwachten.

Vanuit zijn werkveld in de Tweede Kamer heeft Han ons veel kunnen vertellen over bijvoorbeeld de financiële crisis in 2008/2009 (we gingen echt langs het randje van financiële chaos in Nederland), de uitdagingen waarmee de kabinetten Rutte I en II geconfronteerd werden (een onhoudbare overheidsbegroting, fors stijgende zorgkosten en onzekerheid bij mensen op straat) en alle ins and outs van de Turkije-deal.

Kijkend naar de Turkije-deal heeft Han ons meegenomen in de buitenlandse diplomatie, en hoe opvattingen daarin kunnen botsen. De VVD hanteer daarin een pragmatische lijn, om tot oplossingen te kunnen komen - daarvoor hebben kiezers politici immers gekozen. Zou de deal met Turkije, die de instroom van vluchtelingen naar Europa drastisch heeft beperkt, tot stand zijn gekomen wanneer Rutte zijn Turkse collega de les had gelezen over vrijheid van meningsuiting en alle banden met Turkije had verbroken? Of heeft hij de juiste tactiek gekozen door ondanks de grote verschillen tussen Turkije en Europa toch een deal te sluiten?

Met de verkiezingen voor de Tweede Kamer in aantocht heeft Han ons op scherp gezet, en ons gewezen op de taak die voor ons ligt. De afgelopen jaren is er veel op mensen afgekomen in de vorm van bezuinigingen en belastingverhogingen, maar uiteindelijk niet zonder resultaat. Echter, het thema van de komende verkiezingen zal niet zozeer financieel-economisch gedreven zijn, maar veel meer gaan over onze (nationale) identiteit. Als Han ons iets geleerd heeft, is het dat we met elkaar het gesprek aan moeten gaan over wie wij zijn en waar we trots op zijn.

Laten wij dat gesprek de komende tijd met elkaar voeren, zodat wij de politiek kunnen aangeven wat wij belangrijk vinden en waarop wij onze politici zullen afrekenen. En laat politici dan vooral die pragmatische lijn vasthouden, zodat zij concrete resultaten voor ons kunnen realiseren. Met een combinatie van inhoud, gevoel en humor moet dat toch goed komen!

VVD Hoorn