Schande als Verenigd Koninkrijk de aanpak belastingontwijking om zeep helpt - Main contents
De Europese ministers van Financiën komen morgen bijeen in Brussel om een knoop door te hakken over de nieuwe regels omtrent belastingontwijking. Op aandringen van voorzitter Jeroen Dijsselbloem is het debat over de anti-belastingontwijkingsrichtlijn openbaar en dat is nodig ook.
Er zijn namelijk een aantal landen, zoals Ierland, Luxemburg, Tsjechië, en ook het Verenigd Koninkrijk die dwarsliggen.
Europarlementariër Paul Tang: “Dwarsliggers moeten over de streep getrokken worden. Het zou toch een schande zijn als uitgerekend het Verenigd Koninkrijk de aanpak voor belastingontwijking om zeep help”.
Het Europees Parlement stemde vorige week al in met het pakket aan maatregelen, waaronder regels die de renteaftrek door bedrijven beperken en regels die het wegsluizen van winst en royalty’s naar belastingparadijzen aan banden legt.
“Het is absoluut een breuk met het verleden dat Europese landen nu gaan coördineren in plaats van concurreren als het gaat om winstbelasting. Belastingen zijn een nationale bevoegdheid en er kan dus alleen iets gedaan worden als alle Europese landen over hun schaduw heen springen. De Nederlandse regering geeft hierin, als belangrijke doorvoerhaven voor belastingontwijking, het goede voorbeeld. Laat de Engelsen, Ieren, Tsjechen en Luxemburgers niet achterblijven´, aldus Tang.
“De Europese aanpak van belastingontwijking dreigt slachtoffer te worden van haar eigen succes. Nu al pleiten Wiebes en de VVD ervoor om het tarief van winstbelasting te verlagen, om multinationals te compenseren nu ze geen gebruik meer kunnen maken van sluwe belastingconstructies. Het maakt duidelijk dat de race to the bottom nog niet is gestopt. Uiteindelijk is het nodig om ook over belastingtarieven afspraken te maken, anders zitten we straks allemaal op het tarief van Ierland van 12,5% winstbelasting.”