Wet Lodders werkelijkheid!

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, June 17 2016, 2:51.

Deze week is parlementaire geschiedenis geschreven, Tweede Kamerlid Helma Lodders heeft binnen elf maanden een wet gelanceerd!

Afgelopen dinsdag, 14 juni, heeft de Eerste Kamer met een ruime meerderheid ingestemd met de wet ‘verbeterde premieregeling’. Lodders: “Na een enorme klachten- en vragenstroom over de lage rente, die gehanteerd wordt bij het omzetten van een premie- of kapitaalovereenkomst naar een pensioenuitkering, begon ik met schrijven aan dit initiatiefvoorstel.” Deze wet regelt dat de pensioenuitvoerder het kapitaal kan doorbeleggen na de pensioenleeftijd. Dit biedt ongeveer één miljoen Nederlanders de kans op een hoger pensioen.

“We zien dat het huidige stelsel met de toenemende vergrijzing onhoudbaar is, daarom is het belangrijk dat we in de Tweede Kamer gaan spreken over een nieuw pensioensysteem. De ‘Wet verbeterde premieregeling’ is een eerste aanzet naar de hervorming van het pensioenstelsel,“ aldus de liberale politica.

Door tegenvallende beleggingen en de lage rente ontvangen gepensioneerden hoogstwaarschijnlijk minder pensioen dan zij op gerekend hadden. Ouderen zijn onzeker of ze nog een kadootje voor hun kleinkinderen kunnen kopen of ze liggen wakker van de vraag of ze aan het eind van de maand nog voldoende geld hebben om boodschappen te doen.

Tweede Kamerlid Lodders: “Mijn aangenomen wet zorgt ervoor dat mensen met een pensioenuitkering de keuze hebben om door te beleggen, waardoor de kans op een hoger pensioen groter is. Hierdoor ontstaat een langere beleggingshorizon en kan er langer rendement gehaald worden uit het opgebouwde kapitaal.”

Mensen kunnen kiezen voor de huidige situatie, het omzetten van het pensioenkapitaal in een levenslange uitkering tegen de nu geldende rente, of voor de mogelijkheid van een flexibel pensioen waarbij het opgebouwde kapitaal langer kan renderen en het beleggingsrendement voor de deelnemer is. Dat rendement kan positief maar ook negatief zijn. Een derde mogelijkheid is een combinatie van beide, waarbij een deel van het kapitaal wordt omgezet in de huidige vorm en een deel wordt doorbelegd zoals het initiatiefvoorstel regelt.

Helma Lodders: “Het belangrijkste is dat met dit wetsvoorstel extra keuzes ontstaan voor de deelnemers, dat zorgt voor meer vrijheid.”

Nu ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Lodders heeft aangenomen, zal de wet naar de Koning gaan en op 1 augustus hopelijk in werking treden.