Europese Commissie moet transfersysteem op de schop nemen

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Saturday, June 18 2016.

Foto flickr:wonker

De Europese Commissie moet aan de slag met de klachten van de wereldwijde vakbond voor profvoetballers (FIFPro) over het transfersysteem. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) heeft vandaag de Europese Commissie opgeroepen om werk te maken van de klachten die inmiddels bijna een jaar oud zijn.

“Het transfersysteem is failliet en het pakt slecht uit voor nogal wat spelers van kleine clubs en kleine competities. Als we niet ingrijpen wordt de kloof tussen de machtige clubs en de rest alleen maar groter en dan heeft voetballend Europa het nakijken.”

De FIFPro heeft in 2015 een groot aantal klachten over het transfersysteem ingediend. Volgens de voetbalvakbond is het systeem niet transparant en zijn er veel misstanden. Contracten van spelers worden niet nagekomen en veel clubs betalen niet volgens afspraak. Ook de handel in minderjarige spelers en de torenhoge commissies voor zaakwaarnemers moeten worden aangepakt volgens de bond. Daarnaast zorgt het systeem voor een groeiende ongelijkheid tussen de clubs. Het geld blijft bij de grote clubs en hierdoor wordt het verschil tussen de top en de rest steeds groter.

“Hoe geloofwaardig is de FIFA nog? Na alle schandalen vraag ik me af of zij nog in staat zijn om de corruptie aan te pakken en de competitie weer eerlijk en spannend te maken. Het zou toch mooi zijn als Ajax, PSV of mijn eigen club AZ ook weer een kans maakt op een Europese hoofdprijs.”

De FIFA heeft al een reactie aan de Europese Commissie gestuurd, maar deze is niet gepubliceerd. Het is volstrekt onduidelijk wanneer de Commissie actie gaat ondernemen op de klachten van de voetballers en hun vakbond.