Debat belastingontwijking: Vergeet investeringsklimaat niet door extra maatregelen

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Tuesday, June 21 2016, column.

Belastingontwijking houdt veel mensen bezig en al snel wordt geroepen om extra regels. De VVD is voor een harde aanpak op ontduiking, fraude en terrorismefinanciering, zeker in internationaal verband. We moeten echter niet te snel met legio nieuwe regels en restricties komen die het Nederlandse investeringsklimaat schaden en daarmee banen kosten. Lees de volledige inbreng van Aukje de Vries hierover.

Veel mensen zijn boos over het feit dat bedrijven en particulieren belasting ontduiken of ontwijken. Niemand vindt het leuk om belasting te betalen. En als je dan hoort dat anderen via “trucs” minder belasting betalen, dan heb je toch het gevoel dat jij teveel betaalt. Daarom vindt de VVD dat belastingontduiking, belastingfraude, witwassen en terrorismefinanciering hard moeten worden aangepakt. En dan kom ik direct bij mijn eerste vraag. Zijn er voldoende instrumenten, ook strafrechtelijk, om dit soort praktijken aan te pakken? Wat zou daar nog meer voor nodig zijn?

Afgelopen zaterdag stond in de Telegraaf dat bedrijven die Nederlandse criminelen helpen misdaadgeld wit te wassen via belastingparadijzen daar vaak mee weg komen. Het afpakken van illegaal verkregen vermogen door Justitie is natuurlijk prima. Maar het kan niet zo zijn dat degenen die willens en wetens helpen bij illegale activiteiten of dit faciliteren zonder straf daarmee weg komen.Zijn er voldoende mogelijkheden in de wet om ook die groep aan te pakken en te bestraffen? Welke mogelijkheden zijn er? Of ontbreken de mogelijkheden om dat relatief eenvoudig te kunnen doen? Waarom pakt het Openbaar Ministerie die partijen niet ook aan? Het kan wat de VVD betreft in ieder geval niet zo zijn dat dit soort witteboordencriminelen simpel weg komen met een boete of helemaal geen straf, en een gevangenisstraf ontlopen.

Gerichte aanpak op écht misbruik

Dan kom ik bij het tweede punt, taxplanning en belastingontwijking. Is taxplanning altijd slecht? Zijn alle fiscale constructies niet toegestaan? Nee. Particulieren én bedrijven mogen aan taxplanning doen. Particulieren doen dat bijvoorbeeld door te schuiven met de hypotheekrenteaftrek bij de aangifte als fiscale partners of het overstappen naar aandelen bij het naderen van de vrijstellingsgrens voor sparen. Bedrijven doen dat ook, en maken daarbij ook gebruik van de verschillen in nationale belastingsystemen.

Het kan echter niet zo zijn dat je nergens belasting betaalt of dat je alleen daar belasting betaalt waar je geen reële activiteiten hebt. Aan de aanpak van misbruik wordt ook gewerkt in OESO- en Europees verband. Die aanpak mag niet een schot hagel zijn, waarbij je misschien één bedrijf raakt dat misbruik maakt, maar tegelijk ook vele, vele andere bedrijven raakte met reële activiteiten en banen.

Internationale aanpak

De aanpak van misbruik van belastingontwijking kan alleen met internationale maatregelen. Wat de VVD betreft in OESO/G20-verband, en vertaald in harde (Europese) wetten, niet in vrijblijvende afspraken. Anders zijn wij weer het braafste jongetje van de klas en doen andere landen niks. Wat is de stand van zaken van de implementatie van de OESO-/BEPS-maatregelen in andere landen, bijvoorbeeld de VS? Graag ook een reactie van de staatssecretaris dat expert in FD aangeven dat het nieuwe akkoord over belastingregels leidt tot chaos?

Dus geen eenzijdige Europese of Nederlandse maatregelen. Nederland moet niet “gekke Henkie” zijn en nadrukkelijk ook kijken naar haar eigen (fiscale) vestigingsklimaat, anders kost het banen. Anders staan linkse partijen straks weer krokodillentranen te huilen als er een bedrijf met veel banen vertrekt.

Investeringsklimaat

Ten slotte, het fiscaal investeringsklimaat. Nederlandse bedrijven moeten concurrerend zijn. Dat zorgt voor banen. Nederland moet daarom ook aantrekkelijk zijn als vestigingsplaats, ook fiscaal. Daarom heeft de VVD eerder al een motie ingediend om het fiscale investeringsklimaat in Nederland aantrekkelijk te houden. VVD kijkt dan ook uit naar de uitvoering van die motie. Kan de staatssecretaris al een tipje van de sluier oplichten?

De aanpak tegen belastingontduiking en misbruik van belastingontwijking mag ook geen ordinaire belastingverzwaring voor het bedrijfsleven worden. Opbrengsten vanuit bijvoorbeeld de beperking van de renteaftrek moeten worden teruggesluisd naar het bedrijfsleven naar een lager tarief vennootschapsbelasting (Vpb). De VVD is sowieso voorstander van een Vpb-tarief. Want dat is goed voor het Nederlandse investeringsklimaat, voor Nederlandse bedrijven en dus meer banen. Uiteindelijk gaat het ook om de concurrentiepositie van onze bedrijven.