Vragen over het wereldwijd toegenomen geweld tegen Joden

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, June 27 2016.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Voordewind (ChristenUnie), Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV) en Knops (CDA) over het wereldwijd toegenomen geweld tegen Joden (ingediend 27 juni 2016).

Vraag 1

Kent u het bericht “Geweld tegen Joden neemt wereldwijd toe”? 1)

Vraag 2

Hoe duidt u de in dit artikel genoemde bevindingen van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research dat het aantal landen waar geweld tegen Joden plaatsvindt is toegenomen van 51 in 2007 naar 81 in 2014? 2)

Vraag 3

Kunt u aangeven wat de belangrijkste achterliggende oorzaken zijn van dit toegenomen geweld tegen Joden?

Vraag 4

In welke landen en regio’s vindt geweld tegen Joden met name plaats? En welke overheden en/of organisaties spelen hierbij een rol?

Vraag 5

Op welke manieren uit zich dit geweld, en welke effecten heeft het op de veiligheid en godsdienstvrijheid van Joden en Joodse minderheden wereldwijd?

Vraag 6

Spelen direct of indirect door Nederland gefinancierde BDS-organisaties een rol in het plegen dan wel gedogen van geweld tegen Joden? Indien ja, wat gaat u hieraan doen?

Vraag 7

Op welke manier kan Nederland het geweld tegen Joden helpen monitoren?

Vraag 8

Op welke manier kan Nederland bijdragen aan het tegengaan van geweld tegen Joden?

Vraag 9

Welke actie heeft u ondernomen in het kader van motie-Bisschop c.s. met betrekking tot het tegengaan van antisemitisme (Kamerstuk 34 166, nr. 17)? Wat is het effect van deze actie, en welke aanvullende maatregelen zijn nodig om antisemitisme effectief te bestrijden?