Reactie VVD op zetel in VN-Veiligheidsraad

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, June 29 2016.

Han ten Broeke (buitenlandwoordvoerder VVD): “De Nederlandse regering heeft enthousiast campagne gevoerd om die felbegeerde zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Na een lange reeks stemmingen is de uitslag eindelijk bekend: samen met Zweden mag Nederland in de periode 2018-2019 zitting nemen in de VN-Veiligheidsraad en dat is een mooi resultaat, al is het voor één in plaats van twee jaar. De VVD wil in het bijzonder al die diplomaten feliciteren die zo hard voor dit resultaat hebben gewerkt.

Hopelijk biedt deze zetel de kans om de Nederlandse belangen in de wereld - bijvoorbeeld op het gebied van de bestrijding van internationaal terrorisme en migratiestromen - nog beter te behartigen.

Maar terughoudendheid is ook geboden. We moeten niet de indruk wekken dat we met die ene zetel de hele wereld kunnen bestieren. Hopelijk zadelt dit parlement de Nederlandse regering de komende jaren dus niet op met talloze moties over zaken waar Nederland niet of nauwelijks invloed op heeft. Een beetje verwachtingenmanagement is wel op z’n plaats.”