Brussel opent deur voor nieuw Nederlands referendum, over Canada - Main contents
Het Oekraïne-referendum is nog maar net achter de rug, en in Brussel wordt alweer gevreesd voor een volgende peiling onder de Nederlandse kiezers. Dit keer een referendum over een handelsverdrag van de EU met Canada.
De Europese Commissie heeft vandaag het CETA-handelsakkoord met Canada goedgekeurd. Dat gaat nu naar het Nederlandse parlement. Als het wordt aangenomen en er vervolgens genoeg handtekeningen worden opgehaald, kan daar een referendum over komen, met de kans dat dan 'tegen' wordt gestemd.
Hans van Baalen van de VVD is minder enthousiast. De Nederlandse regering wilde dat ook de Tweede Kamer zou meepraten, Van Baalen vindt dat een slecht idee. "Niet alleen aan de 28 nationale parlementen wordt toestemming gevraagd, ook 10 regionale parlementen moeten instemmen. Neem België: daar moet ook het Duitstalige parlement het verdrag goedkeuren, terwijl het maar 60.000 mensen vertegenwoordigt."
Het CETA-akkoord met Canada is het broertje van het veel bekendere TTIP-handelsakkoord met de Verenigde Staten. Tegen TTIP en CETA is veel weerstand. En dus vreest Brussel dat er in Nederland genoeg mensen zijn die hun handtekening willen zetten voor een referendum.
Eigen huis
Eurocommissaris Malmström wil daar niet op vooruitlopen. "Dat is een Nederlands probleem", zegt ze. Volgens VVD'er Van Baalen hoeft ze zich ook geen zorgen te maken. Als er een referendum komt, zal Nederland voor het verdrag met Canada stemmen, denkt hij.
"Het handelsakkoord brengt banen. Als je boos bent, om welke reden dan ook, steek je niet je eigen huis in brand. Dus je zult nooit tegen een handelsverdrag stemmen als dat banen kost."