VVD komt met initiatiefwet ter bescherming koopvaardij

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 5 2016.

Na een jarenlange impasse in het kabinet over het al dan niet toestaan van private beveiliging op koopvaardijschepen heeft de VVD besloten met een initiatiefwet te komen die dit mogelijk maakt. Ten Broeke: "op volle zee kun je nu eenmaal niet de politie bellen, maar onze zeelui en de schepen onder Nederlandse vlag verdienen wel goede bescherming. Naast mariniers moet dat ook met private beveiligers. Anders krijgen we illegale Rambo's of verdwijnt de Nederlandse vlag van de schepen"

De VVD laat bij monde van initiatiefnemer Han ten Broeke weten dat de initiatiefwet, die de ‘Wet ter Bescherming Koopvaardij’ moet heten, zo goed als klaar ligt om voor advies naar de Raad van State te worden verzonden. “Ik heb nu al drie kabinetten zien worstelen met dit onderwerp, en hoezeer dit huidige kabinet ook inziet dat er iets moet gebeuren om onze koopvaardij adequate bescherming te bieden, voorlopig zie ik weer geen overeenstemming ontstaan over dit onderwerp. Het is nu mooi geweest. Bijna alle Europese landen om ons heen staan al private beveiligers toe. Het komt nog te vaak voor dat reders moeten uitvlaggen naar andere landen omdat het niet altijd mogelijk is om mariniers te laten meevaren. Een zeevarende natie als Nederland, met een maritieme sector die 21 miljard bijdraagt aan de economie, kan zich dat niet permitteren. De VVD vindt dan ook dat de sector lang genoeg heeft gewacht: het is tijd voor duidelijkheid en tijd om deze sector voor Rotterdam en Nederland te behouden.”

De VVD is al lang voorstander van een wettelijke basis voor de inzet van private beveiligers op koopvaardijschepen, maar tot nu toe was daar nooit een Kamermeerderheid voor te vinden. Veel partijen willen zekerheid dat het geweldsmonopolie, dat traditioneel bij de Staat ligt, niet zomaar wordt geprivatiseerd. Ten Broeke snapt dat, maar ziet ook partijen bewegen richting een kamermeerderheid: "Ik zie dat meer en meer partijen doordrongen raken van de noodzaak tot goede wetgeving voor geclausuleerde en gecertificeerde inzet van private beveiligers is van harte welkom om zich. Anders dan het kabinet ga ik die partijen uitnodigen hun ideeën in dit initiatief te verwerken. Die beweging is er al”, aldus Ten Broeke.

Zie ook

Volkskrant I CAMPAGNE OP KOMST: De VVD tegen de piraten

Nog drie dagen tot het politieke zomerreces. En wie nu nog niet doorheeft dat de verkiezingen eraan komen en de banden in de coalitie navenant losser, leverde de VVD vandaag het bewijs: jarenlang moesten de liberalen tandenknarsend toezien hoe de PvdA de inzet van gewapende privébeveiligers op koopvaardijschepen blokkeerde, maar nu breken ze dan toch uit de knellende coalitieketenen: VVD-Kamerlid Han ten Broeke komt 'direct na het zomerreces' met een wetvoorstel waarin staat dat rederijen zelf gewapende privébeveiligers mogen inhuren.

'Ik heb in acht jaar tijd drie kabinetten zien worstelen', laat Ten Broeke weten aan verslaggeefster Natalie Righton. 'Het is tijd dat we gewoon iets voorleggen.' Rederijen klagen al jaren dat zij gewapende privébeveiligers willen inhuren om met name hun schepen voor de kust van Somalië te beschermen tegen piraterij.

Volgens de Nederlandse wet mag dat niet, omdat het 'geweldsmonopolie' uit principe bij de Staat ligt. De oplossing volgens coalitiepartij PvdA is dat groepjes militairen de Nederlandse koopvaardijschepen gaan beschermen. Maar volgens de reders zijn de defensieteams in de praktijk niet snel genoeg inzetbaar en zijn ze - mede door hun vaste omvang van circa 11 man - bijna twee keer zo duur als privéteams.

De patstelling tussen VVD en PvdA duurt nu zo lang, dat Ten Broeke het initiatief in eigen hand neemt. In het najaar moet blijken of hij een Kamermeerderheid mee krijgt. Gebeurt dit niet, dan dreigen rederijen onder de vlag van minder strenge landen te gaan varen. 'Daardoor mist Nederland belastingsinkomsten en een deel van de maritieme sector die goed is voor 3 procent van ons bbp', aldus Ten Broeke. De meeste andere Europese landen staan wel al private beveiligers toe.

volkskrant.nl

RTL nieuws, Z today I Nederlandse vrachtschepen particulier beveiligen?

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil dat particuliere beveiligers Nederlandse vrachtschepen gaan beveiligen tegen piraterij. Nu mag alleen de marine dat doen. Maar die is volgens ten Broeke niet toereikend genoeg.

Het fragment kunt u hier terugkijken

ANP I VVD: wetsvoorstel beveiliging tegen piraten

De VVD is het getalm over het al dan niet toestaan van private beveiliging op koopvaardijschepen zat. De liberalen komen met een initiatiefwet die deze beveiliging tegen piraterij mogelijk moet maken, ook al is coalitiepartner PvdA er steeds niet voor te porren geweest. Het voorstel kan al bijna naar de Raad van State voor advies.

,,Ik heb nu al drie kabinetten zien worstelen met dit onderwerp, en hoezeer dit huidige kabinet ook inziet dat er iets moet gebeuren om onze koopvaardij adequate bescherming te bieden, voorlopig zie ik weer geen overeenstemming ontstaan over dit onderwerp.'' zegt initiatiefnemer Kamerlid Han ten Broeke.

Bijna alle Europese landen om Nederland heen staan al private beveiligers toe, aldus de liberaal. Hij snapt dat andere partijen in Nederland er moeite mee hebben, omdat ze zoiets liever niet in particuliere handen zien. Maar Ten Broeke denkt dat er verandering in de lucht hangt: ,,Ik zie dat meer en meer partijen doordrongen raken van de noodzaak tot goede wetgeving voor geclausuleerde en gecertificeerde inzet van private beveiligers. Anders dan het kabinet ga ik die partijen uitnodigen hun ideeën in dit initiatief te verwerken.''

De Telegraaf I Reders in veilig vaarwater: VVD snijdt PvdA de pas af met wet over gewapende huurlingen

De Staat kan koopvaardijschepen op zee maar beperkt beschermen tegen piraterij. Toch verbiedt diezelfde Staat dat rederijen zelf gewapende beveiligers inhuren. Aan deze patstelling komt binnenkort een eind door wetgeving die huurlingen op handelsschepen toestaat.

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,15)

NOS I VVD wil particuliere beveiligers op zee tegen piraten

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk particuliere beveiligers op koopvaardijschepen inzetten. Kamerlid Ten Broeke werkt aan een initiatiefwet 'Wet ter Bescherming Koopvaardij'. Hij vindt dat er na jaren van politieke discussie nog steeds geen haast wordt gemaakt met private beveiliging op schepen die door piraten worden bedreigd.

Lees verder op nos.nl

KVNR I Zeevaart verheugd over initiatief wetsvoorstel private bescherming

De KVNR, Nautilus International reageren verheugd op het initiatief wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) om wettelijk te regelen dat rederijen onder strikte voorwaarden op koopvaardijschepen onder Nederlandse vlag private gewapende beveiligers mogen inhuren om zich te beschermen tegen piraterij.

Lees verder op kvnr.nl