EP én Tweede Kamer beslissen samen over CETA - Main contents
Niet alleen het Europees Parlement, maar ook de Tweede Kamer zal meebeslissen over het handelsverdrag tussen Canada en de EU (CETA). Het gaat hier om zulke belangrijke afspraken, dat de stemmen van de nationale parlementen moeten meewegen.
Europarlementariër Agnes Jongerius en Tweede Kamerlid Jan Vos (beiden PvdA) zijn blij met het besluit van de Europese Commissie van vandaag. De commissie wilde het verdrag aanvankelijk als ‘EU-only’ bestempelen, waardoor alleen de Europese Raad en het Europees Parlement zich over CETA uit konden spreken. Onder druk van vele kanten - regeringsleiders zowel als Europees en nationale parlementen - komt de commissie daar nu op terug.
Agnes Jongerius: “ Dat is een goede zaak. Uiteraard is de stem van het Europees Parlement cruciaal, maar dit verdrag reikt te ver om niet ook door mijn collega’s in de Kamer onder de loep genomen te worden.” Jan Vos beaamt dit en stelt: “Het is weliswaar een Europees verdrag, maar met grote gevolgen voor Nederland. Het is niet meer dan logisch dat ook de Tweede Kamer zich hierover uitspreekt.”
De Europese Commissie stelde aanvankelijk dat het sluiten van een handelsverdrag als CETA een Europese bevoegdheid is. De lidstaten hebben voldoende inspraak doordat ze zich via hun minister in de vakraad over het verdrag kunnen uitspreken, was de redenering.
Minister Ploumen heeft zich hier fel tegen uitgesproken en was en is van mening, dat nationale parlementen betrokken moeten worden bij de beoordeling van CETA. Ook de Duitse minister van handel én SPD-leider, Sigmar Gabriel, en de Oostenrijkse premier Christian Kern steunen deze lijn. Grote handelsakkoorden zoals CETA roepen zoveel discussie op, dat nationale parlementen niet buiten spel mogen staan.
Tweede Kamerlid Jan Vos: “CETA is het eerste echte grote handelsverdrag van de EU. We moeten een helder precedent scheppen. Na CETA komt TTIP, het handelsverdrag met de Amerikanen. Dat is nog veel omvangrijker en het kan niet zo zijn dat de Tweede Kamer straks alleen mag toekijken.”
Europarlementariër Agnes Jongerius: “Als we iets geleerd hebben van Brexit is het dat de bevolking betrokken wil worden bij belangrijke besluiten. Dat doe je dan via het Europees Parlement én de nationale parlementen. Nu we voor CETA deze keuze maken kan het bij TTIP niet anders zijn.”
(Persbericht 5 juli 2016)