Vragen over het bericht dat Iran na het sluiten van de atoomdeal zou hebben geprobeerd nucleair materiaal aan te schaffen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, July 9 2016.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Iran na het sluiten van de atoomdeal zou hebben geprobeerd nucleair materiaal aan te schaffen (ingediend 9 juli 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “German agency accuses Iran of trying to buy nuclear technology after 2015 deal”? 1) Heeft u tevens kennisgenomen van het in het artikel aangehaalde rapport van de Bundesamt für Verfassungsschutz, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst?

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de ontdekking dat ongeveer 100 pogingen om nucleaire technologie te verkrijgen konden worden herleid naar Iraanse entiteiten? Hoe beoordeelt u daarnaast de waarneming dat de Iraanse regering steeds vaker zou proberen raketonderdelen te verkrijgen die gebruikt kunnen worden voor kernkoppen?

Vraag 3

Klopt het dat veel van de in het rapport vermelde pogingen na het sluiten van de Joint Comprehensive Plan of Action zijn ondernomen?

Vraag 4

Beschikt de Nederlandse regering over eigenstandige informatie waaruit blijkt dat Iran kennis of technologie met nucleaire of ballistische toepasbaarheid probeert te verkrijgen in Nederland of de Europese Unie?

Vraag 5

Hoe beoordeelt u de in het artikel vermelde activiteiten in het licht van enerzijds de met Iran gesloten Joint Comprehensive Plan of Action en anderzijds de diverse resoluties van de VN-Veiligheidsraad - bijvoorbeeld resoluties 1929 en 2231 - die betrekking hebben op Iraanse ballistische activiteiten? Kunt u bij deze beoordeling tevens reflecteren op de door Reuters aangehaalde uitspraken van VNSG Ban Ki-Moon inzake de recente Iraanse ballistische tests? 2)

Vraag 6

Zijn er naar aanleiding van recente Iraanse ballistische tests nieuwe sancties ingesteld in VN- of EU-verband? Bent u van mening dat de bevindingen van de Bundesamt für Verfassungsschutz aanleiding zouden moeten zijn tot het instellen van nieuwe of het verzwaren van de bestaande sancties?

Vraag 7

Klopt het dat Iran sinds het sluiten van de Joint Comprehensive Plan of Action frequenter ballistische raketten is gaan testen?

Vraag 8

Deelt u de mening van de VVD-fractie dat de Iraanse ballistische tests dienen te worden opgevat als bedreiging voor de stabiliteit in de regio, in het bijzonder in combinatie met de dreigende taal en activiteiten die het Iraanse regime nog altijd uitspreekt en ontplooit jegens en in de regio?

Vraag 9

Welke activiteiten worden er in NAVO-band ondernomen om het bondgenootschap, en dus ook Nederland, te beschermen tegen de toenemende ballistische dreiging van staten als Iran? Kunt u, voor zover deze informatie openbaar kan worden gemaakt, reflecteren op wat er tijdens de NAVO-top in Warschau is besproken over de ballistische dreiging en het al dan niet verbeteren van de Ballistic Missile Defense-systemen van het bondgenootschap?

Vraag 10

Wordt de voortgang en handhaving van de Joint Comprehensive Plan of Action regelmatig in EU-verband besproken? Zo ja, hoe vaak en hoe? Zo neen, bent u bereid zich in te spannen voor een (meer) gestructureerde voortgangsbespreking?