Privacy Shield schept onzekerheid voor bedrijven en consumenten

Source: S.H. (Sophie) in 't Veld i, published on Monday, July 11 2016.

De Europese lidstaten hebben vrijdag ingestemd met een aangepaste versie van Privacy Shield, dat de uitwisseling van gegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten mogelijk maakt. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft gemengde gevoelens over het besluit en noemt het "niet overtuigend". "Er zijn stappen in de goede richting gemaakt. Maar deze regeling stelt nog steeds geen grenzen aan massasurveillance. Zouden we dit ook van de Russen en Chinezen accepteren? Daarnaast bevat het Privacy Shield elementen die er op papier prima uitzien, maar in de praktijk een wassen neus zijn."

Privacy Shield is de opvolger van Safe Harbor, dat vorig jaar werd vernietigd door het Europese Hof omdat het de rechten van Europeanen niet zou waarborgen in de VS. Massasurveillance zoals onthuld door Edward Snowden was toen een van de pijnpunten. In 't Veld denkt dat ook dit nieuwe besluit zal sneuvelen in de rechtszaal. "Het is overduidelijk dat Privacy Shield niet Schrems-proof is. De vage toezeggingen van de Amerikanen zijn juridisch boterzacht. De kans op een nieuwe rechtszaak is groot en deze rechtsonzekerheid voor bedrijven en consumenten is onwenselijk."

D66 pleitte eerder voor het aanbrengen van een horizonbepaling in de nieuwe wetgeving, zodat deze over vier jaar automatisch herzien moet worden. Dit voorstel is niet opgenomen in het uiteindelijke akkoord. "Door een soort houdbaarheidsdatum op de afspraken de plakken, hadden we de Commissie kunnen dwingen te blijven strijden voor rechtszekerheid voor EU-burgers. Het is een gemiste kans dat dit niet in het besluit staat." In 't Veld vervolgt: "Is dit hoe Frans Timmermans 'betere regelgeving' in de praktijk brengt?"

Vanmiddag discussieert de Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) over Privacy Shield met Eurocommissaris Jourova.