Vragen over het bericht dat Turkije nog altijd onderdak biedt aan talloze islamitische extremisten

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 12 2016.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Turkije nog altijd onderdak biedt aan talloze islamitische extremisten (ingediend 12 juli 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Double game? Even as it battles ISIS, Turkey gives other extremists shelter”? 1)

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat de Turkse regering doelbewust onderdak biedt aan leiders van islamistische organisaties die door de Europese Unie en de Verenigde Staten worden aangemerkt als terreurorganisaties? Kunt u tevens bevestigen dat veel van de activisten die Turkije huisvest of heeft gehuisvest banden hebben of hadden met organisaties als Al-Qaeda en soortgelijke jihadistische netwerken?

Vraag 3

Wat kan de Nederlandse regering mededelen over het beleid van de Turkse regering sinds 2013 om leiders van de Egyptische Moslim Broederschap in Turkije te huisvesten? Heeft de Turkse regering, voor zover u bekend, deze activisten expliciet uitgenodigd om in Turkije onder te duiken? Hoe beoordeelt de Nederlandse regering dit beleid? Komt dit beleid wel eens aan de orde in contacten tussen Nederlandse en/of Europese diplomaten en Turkse diplomaten?

Vraag 4

Zijn er indicaties dat leiders van Jabhat al-Nusra in Turkije verblijven? Kunt u in algemene zin reflecteren op de houding van de Turkse regering ten aanzien van Jabhat al-Nusra en andere aan Al-Qaeda gelieerde entiteiten? Hoe beoordeelt u daarnaast de uitspraak van de Turkse president Erdogan dat het ongepast zou zijn om Jabhat al-Nusra aan te merken als een terroristische organisatie, in het bijzonder in het licht van het feit dat Turkije, zoals u zelf op 23 juni 2016 schreef in antwoord op schriftelijke vragen van de leden Omtzigt en Knops 2), deze organisatie formeel op de nationale terrorismelijst heeft staan?

Vraag 5

Hoe beoordeelt de Nederlandse regering het Turkse beleid om in Istanbul het hoofdkwartier van Hamas te huisvesten?

Vraag 6

Heeft de Nederlandse regering de afgelopen maanden een grotere welwillendheid van de Turkse regering bespeurd om actief bij te dragen aan de strijd tegen ISIS, al dan niet naar aanleiding van de diverse aanslagen op Turks grondgebied die door ISIS zouden zijn aangemoedigd? Graag een toelichting.

Vraag 7

Kunt u zich herinneren dat u op 23 juni 2016, eveneens in antwoord op schriftelijke vragen van de leden Omtzigt en Knops, schreef “dat verdere versterking van Turkse inspanningen in de strijd tegen ISIS gewenst blijft”? Kunt u specificeren op welke vlakken verdere inspanning van de Turkse regering in de strijd tegen ISIS gewenst is? En heeft de Turkse regering op de recente NAVO-Top in Warschau nog nieuwe toezeggingen gedaan inzake de strijd tegen ISIS?