D66: harde eisen stellen aan relatie EU-China

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, July 12 2016, 2:03.

D66-Europarlementariër wil dat de Europese leiders duidelijke afspraken maken met China over de toekomst van de relatie tussen de EU en China. Vandaag en morgen vindt een EU-China top plaats in Beijing. Schaake: “Er staat veel op het spel. China is een belangrijke handelspartner voor Europa en een groeiende macht in de wereld. Voor D66 is het cruciaal dat naast economische betrekkingen er vooral ook wordt gesproken over mensenrechten en de geopolitieke rol van China. Voor Europa is internationaal recht leidend en de prioriteit moet zijn om ook de Chinezen daar aan te houden.”

Geen handelsoorlog

2016 is een cruciaal jaar voor de handelsrelatie tussen China en de EU. Doordat de regels van de Wereldhandelsorganisatie zullen veranderen in december, moet de EU op zoek naar een nieuwe manier om onze economie te beschermen tegen Chinese producten die voor bodemprijzen op de Europese markt worden ‘gedumpt’.

Schaake: “We willen geen handelsoorlog, maar een open en eerlijke handelsrelatie, op basis van heldere regels. Europese leiders moeten zorgen dat de Chinezen geen verkeerde verwachtingen hebben. Europa zal haar markt blijven beschermen via heffingen op producten waarvan de prijzen kunstmatig laag worden gehouden, maar wel binnen de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Bovendien moeten de Chinezen werken aan de grote overproductie, vooral op het gebied van staal, en voor een eerlijkere behandeling van Europese bedrijven zorgen.”

Doodstraf, censuur en repressie onaanvaardbaar

De groeiende economische macht van China maakt het land ook een steeds grotere speler op het internationale toneel. “Het moet helder zijn dat de EU verwacht dat China die rol op basis van internationaal recht invult. Er moeten serieuze stappen vooruit worden gezet op het gebied van mensenrechten binnen het land. Het veelvuldig gebruik van de doodstraf, censuur en repressie zijn onaanvaardbaar als China de economische betrekkingen met Europa wil versterken. De lopende onderhandelingen over een investeringsverdrag kunnen daar bijvoorbeeld voor worden gebruikt”, aldus Schaake.