Extreme omstandigheden vragen om passende maatregelen - Main contents
Donderdag 23 juni zal voor veel mensen en ondernemers een dag zijn die herinnert aan angstaanjagende omstandigheden. Na een extreme regenperiode, vielen hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht.
Onlangs bezocht ik het gebied. Ik was diep geraakt door wat ik zag en vooral waarover de mensen vertelden. Huizen, auto’s, bedrijven, niets kon men doen om ze te redden van de barre weersomstandigheden. Het leverde veel materiële schade op, maar ook emotionele schade. Mensen maakten angstaanjagende momenten mee, kinderen waren alleen thuis tijdens een bui en zijn nog steeds angstig.
Het is zaak dat we de handen uit de mouwen steken. Doen wat we kunnen om het gebied weer op te knappen, mensen een luisterend oor te bieden én het gebied voor te bereiden op extreem weer in de toekomst. De staatssecretaris moet aan de slag. Dat heb ik hem nadrukkelijk verzocht en er worden ook maatregelen genomen. Maar er is meer nodig.
Daken van schuren en stallen, enkele met asbest, moeten worden hersteld of vernieuwd. De sanering en het herstel vragen vanwege de grote hoeveelheid daken een gecoördineerde aanpak. Boeren met water- en/of hagelschade voldoen misschien niet aan de voorschriften van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De staatssecretaris zal dit op verzoek van de VVD aangeven in Brussel. Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zal hij zorgen dat de administratieve lasten niet bij de boeren op het bordje komen.
Naast de acute problemen die om een oplossing vragen, wil ik ook kijken naar de toekomst. De waterberging en -doorstroming bleek in het gebied niet op orde. Ik heb minister Schultz dan ook gevraagd om met de waterschappen in gesprek te gaan om in het geval van extreme omstandigheden passende maatregelen te nemen. Een eerste regenbui kan je overvallen, maar daarna heeft het waterschap de taak om te zorgen dat de waterafvoer snel en adequaat plaatsvindt om verdere schade te voorkomen.