EP kiest voor aanpak ‘sociale dumping’, nu tijd voor concrete actie - Main contents
Het Europees Parlement heeft een nieuwe stap gezet in de richting van een eerlijkere Europese arbeidsmarkt. Een rapport over de aanpak van ‘sociale dumping’ kreeg vandaag de steun van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken.
En daar ben ik blij om.
Want het maakt duidelijk dat ook mijn collega-parlementariërs inzien, dat vrij verkeer van werknemers in de EU alleen kan, als iedereen voor gelijk werk gelijk loon krijgt.
Het rapport gaat onder meer over detachering, ofwel het tijdelijk ‘uitlenen’ van werknemers van het ene naar het andere EU land. Dit leidt vaak tot uitbuiting en verdringing. Denk daarbij aan ‘uitgeleende’ Poolse vrachtwagenchauffeurs, die voor een schijntje goederen transporteren. Of Roemeense werknemers, die voor een appel en een ei op Nederlandse scheepswerven werken. Meestal tot groot ongenoegen van hun Nederlandse collega’s. Het rapport pleit voor aanpak van deze misstanden.
Dat is mooi, maar het echte werk moet nog komen.
En dan gaat het om de wettelijke regels voor detachering. Een voorstel om gelijk loon voor gelijk werk in de Europese wet te verankeren ligt klaar, maar stuit op verzet. Met name de parlementen van de landen in Oost-Europa hebben ‘een gele kaart’ getrokken tegen deze plannen.
Ik ga ervan uit dat de Europese Commissie, die deze voorstellen heeft gedaan, voet bij stuk houdt en niet wijkt voor de druk uit Oost-Europa. Als ik de laatste dagen goed luister naar de verantwoordelijke Eurocommissaris Marianne Thyssen geloof ik dat dit wel goed zit. Ik hoop dat zij nog deze maand duidelijkheid schept.
Want daarna wil ik me als medewetgever in het Europees Parlement inzetten om de wet nog scherper en beter te maken. Werknemers uit Oost-Europa, die voor lage lonen aan de slag gaan, zorgen terecht voor veel gemor in Nederland. En Oost-Europeanen moeten het niet pikken dat ze onderbetaald worden.
Met een eerlijke Europese arbeidsmarkt, waar iedereen voor hetzelfde werk op dezelfde plek een gelijk loon verdient, kunnen we laten zien dat Europa niet alleen staat voor markt en munt. En dat de schaduwkanten van de interne markt geloofwaardig worden aangepakt. Om zo te werken aan een Europa, waar iedereen sociaal en rechtvaardig zijn plek kan vinden.