D66: Relaties met Iran alleen versterken bij verbetering mensenrechten

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, July 14 2016, 2:16.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat Europa de relaties met Iran alleen versterkt in ruil voor een verbetering op het gebied van mensenrechten in het land. De handelscommissie van het Europees Parlement (INTA) schaarde zich vandaag achter een tekst van de D66’er die daartoe oproept. Schaake: "Na het sluiten van het nucleaire akkoord met Iran is er ruimte om het land weer meer te integreren in de internationale gemeenschap. D66 wil dat die die ruimte gebruikt wordt om het regime te dwingen de bevolking beter te behandelen en een constructievere rol te spelen in het Midden-Oosten. Meer handel, betere economische betrekkingen, dialoog over de problemen in Afghanistan en samenwerking tegen illegale drugshandel zijn prima, maar kunnen alleen plaatsvinden onder die voorwaarden."

Handelsdelegaties

Eerder dit jaar ging er een delegatie van Eurocommissarissen naar Iran en diverse lidstaten hebben ook al handelsmissies georganiseerd. Schaake riep destijds EU-buitenlandchef Mogherini op om de speciale vertegenwoordiger voor mensenrechten ook mee te nemen. Schaake: "Het is essentieel dat we als Europa onze waarden voorop stellen en niet alleen economische belangen. Met een geïntegreerde aanpak, waarin mensenrechten leidend zijn, kunnen we het meest effectief zijn. Economische banden aanhalen en hopen dat de mensenrechten vanzelf verbeteren werkt niet, daarmee versterken we alleen maar die elementen van het regime die juist mensenrechten schenden."

In de tekst die is aangenomen roept het Parlement ook op om te onderzoeken of de onderhandelingen over het Wereldhandelsorganisatie lidmaatschap van Iran weer kunnen worden opgestart. Schaake: "Lidmaatschap van de WHO zou Iran meer in het internationale op regels gebaseerde systeem inbedden en zou het makkelijker maken om ze aan afspraken te houden als gaat om een open en eerlijke markt. Ook het herstarten van deze onderhandelingen, wat in het voordeel zou zijn van Iran, zouden we afhankelijk kunnen maken van mensenrechten verbeteringen."

Sancties

Een ander belangrijk element van de oproep van het Parlement gaat over de sancties. Onder het nucleaire akkoord hebben de EU en de Verenigde Staten belangrijke sancties opgeheven om Iran weer toegang te geven tot internationale markten, maar er is nog veel onduidelijkheid, vooral over de Amerikaanse sancties. Schaake: "Europese bedrijven verkeren in onzekerheid en zijn bang dat ze dingen doen die niet mogen volgens het Amerikaanse sanctiebeleid. Dat maakt het lastig voor ze om zaken te doen in Iran, terwijl dat nu dus wel zou moeten kunnen. De Amerikaanse sancties beperken de ruimte van Europa om zelf beleid te voeren. We roepen op tot meer juridische zekerheid vanuit de VS, zodat Europese bedrijven weten waar ze aan toe zijn. De Europese Commissie moet ook met de Amerikanen in gesprek hierover."