D66: Poging tot staatsgreep kent alleen maar verliezers

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Sunday, July 17 2016, 2:13.

De wereld werd gisteravond opgeschrikt door een poging tot een militaire staatsgreep in Turkije. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en D66-Europarlementariër Marietje Schaake veroordelen de mislukte coup. “Deze poging tot een staatsgreep kent alleen maar verliezers. Erdogan zal er alles aan doen om zijn macht te behouden en te versterken en de positie van het leger, die voorheen nog een stabiliserende rol had, is ondermijnd. De Turkse bevolking, inclusief oppositie, veroordeelde de coup-poging. Er moet nu alles aan gedaan worden om polarisatie te voorkomen en de rechtsstaat te verdiepen.”

Naïef

Er zijn Nederlandse politiek leiders die deze poging tot militaire staatsgreep omarmen. Sjoerdsma: “Dit is niet alleen naïef, maar ook gevaarlijk. D66 keurt het beleid van Erdogan af. Zo worden de mensenrechten op grote schaal geschaad en is de persvrijheid ver te zoeken. Een staatsgreep kan echter nooit een middel zijn om een democratisch gekozen leider af te willen zetten. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Gisteravond zijn al vele burgerslachtoffers gevallen toen zij de Turkse democratie wilden verdedigen.”

Toetreding

D66 uitte de afgelopen jaren grote kritiek en ongerustheid over de verzwakking van die rechtsstaat en van democratische instituties. Europese leiders waren hierover te stil en willen zelfs dat Turkije het vluchtelingenvraagstuk oplost. Schaake: "In het belang van de Turkse bevolking, en de betrekkingen met de EU is het cruciaal dat de scheiding van machten en democratische principes door iedereen worden gerespecteerd. D66 vond gesprekken over versnelde toetreding koppelen aan de opvang van vluchtelingen, visumvrij reizen en Turkije aanmerken als 'veilig land' al ongepast. De zorgwekkende ontwikkelingen van afgelopen nacht onderstrepen het belang van de rechtsstaat en democratische principes. Daar moet de EU zich in alle betrekkingen met Turkije op richten.”