Vragen over het testen van een ballistische raket door Iran in juli 2016

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, July 18 2016.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het testen van een ballistische raket door Iran in juli 2016 (ingediend 18 juli 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘EXCLUSIVE: Iran conducts 4th missile test since signing nuke deal’? 1)

Vraag 2

Is inmiddels bevestigd dat Iran inderdaad een (mislukte) test heeft uitgevoerd met een ballistische raket op 11-12 juli jl.? Klopt het dat dit alweer de vierde keer is dat Iran ballistische rakketten heeft getest sinds het ingaan van het nucleaire akkoord met Iran?

Vraag 3

Klopt het dat Iran Noord-Koreaanse technologie heeft gebruikt bij deze lancering? Is nog altijd sprake van samenwerking tussen het Iraanse en het Noord-Koreaanse regime aangaande technologie voor ballistische rakketten en kernwapens? Zo ja, op welke wijze en hoe verhoudt zich dat tot het nucleaire akkoord met Iran? Graag een toelichting.

Vraag 4

Hebben andere landen reeds gereageerd op deze laatste lancering? Zo ja, op welke wijze? Op welke wijze heeft Nederland gereageerd/gaat Nederland reageren?

Vraag 5

Is deze lancering - evenals lanceringen in 2015 en maart en mei 2016 - opnieuw een schending van VN-Veiligheidsraadresolutie 1929 of 2231? Graag een toelichting.

Vraag 6

Is deze lancering een schending van het nucleaire akkoord, gezien Iran daarin wordt opgeroepen geen activiteiten te ondernemen gerelateerd aan ballistische rakketten die een nucleaire lading kunnen dragen, inclusief het lanceren van dergelijke rakketten? Zo ja, wat kan in dat geval worden ondernomen tegen deze overtreding van gemaakte afspraken en wordt dat serieus overwogen?

Vraag 7

Welke consequenties hebben de drie eerdere lanceringen tot nu toe concreet gehad voor Iran? Welke rol heeft Nederland daarbij gespeeld?

Vraag 8

Bent u het eens met de uitspraken van generaal Joseph Votel, die stelt: “Iran’s behavior hasn’t significantly changed as a result of the nuclear agreement. They continue to pursue malign activities, and they continue to foment instability in areas where we need stability so I remain concerned about that continued behavior”? En: “[Iran] may in fact be more aggressive in the days since the [nuclear] agreement”? Graag een toelichting.

Vraag 9

Bent u het eens met de uitspraken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon die het ballistische rakettenprogramma van Iran "not consistent with the constructive spirit" noemde? Graag een toelichting. 2)

Vraag 10

Klopt het dat Iran in de (nabije) toekomst meer testen van ballistische rakketten-technologie heeft aangekondigd? Hoe beoordeelt u dergelijke uitspraken, specifiek in het kader van de gewenste uitkomst van het nucleaire akkoord?

Vraag 11

Bent u het met de VVD-fractie eens dat Iran zich klaarblijkelijk weinig aantrekt van voorgaande waarschuwingen en van de zorgen die heersen binnen de internationale gemeenschap ten aanzien van deze lanceringen door en de houding van Iran? Denkt u ook dat Iran - indien het geen gevolgen ondervindt van deze lanceringen - de ruimte die het krijgt steeds assertiever zal gaan benutten? Bent u ook van mening dat dit grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengt voor Nederland en haar bondgenoten? Tot hoe ver mag Iran hierin gaan volgens u? Graag een toelichting.

Vraag 12

Kunt u toelichten waarom het zo moeizaam gaat om serieuze stappen te nemen tegen deze herhaling van schendingen door Iran? Welke opties bestaan om hier meer urgentie aan te geven?

  • 2) 
    Zie ook vraag 5 van de op 12 juli 2016 ingestuurde vragen met kenmerk 2016Z14704