Den Haag worstelt met 'vriend' Erdogan

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 19 2016.

De Nederlandse politiek zit danig in zijn maag met de situatie in Turkije. Formeel wordt de democratisch gekozen regering van president Erdogan gesteund, maar nu die steeds meer aan de rechtsstaat dreigt te morrelen, neemt het ongemak toe.

De Tweede Kamer vreest dat Erdogan de mislukte couppoging zal gebruiken als middel om via grondwetswijzigingen een autoritair presidentieel systeem in te voeren. "Erdogan is dan wel democratisch gekozen, maar hij is zelf géén democraat", zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. "Hij heeft verkiezing op verkiezing gewonnen en geniet veel steun. Maar als hij nu de doodstraf in wil voeren, gooit hij daarmee de deur naar de onderhandelingen over EU-lidmaatschap zélf dicht."

Volgens Ten Broeke blijft Turkije een ongemakkelijke vriend. "Het gaat om belangen. En het is in ons belang dat een Navo-bondgenoot, met het grootste leger in de regio, dat cruciaal is in de strijd tegen IS, niet verder islamiseert en dat de wapens op het Midden-Oosten gericht blijven en niet op iets anders."

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad of via Blendle (€ 0,15)