Debat Han ten Broeke en Sjoerd Sjoerdsma over Turkije in Nieuwsuur

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, July 18 2016.

In Nieuwsuur vanavond veel aandacht voor de situatie in Turkije. In de studio een debat tussen Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) over wat de laatste ontwikkelingen betekenen voor de relatie tussen Turkije en de EU, de vluchtelingendeal maar ook over de demonstraties door aanhangers van Erdogan in Rotterdam.

De uitzending kunt u hier terugkijken (gesprek vanaf 21.45 min.)

Zie ook:

Over ditzelfde onderwerp werd Han ten Broeke eerder vandaag geïnterviewd door Radio Rijnmond.

Luister hier het gesprek terug

Click to download in MP3 format (14.12MB)

De Limburger Turkse Nederlanders met de dood bedreigd

Turkse Nederlanders krijgen te maken met doodsbedreigingen, vernielingen en boycots wanneer ze niet achter de Turkse president Recep Tayyip Erdogan staan. Dat meldt De Telegraaf.

VVD-Kamerlid Ten Broeke wil weten of er toestemming is verleend voor de demonstratie van Turkse Nederlanders in Rotterdam. Bij die betoging werd dit weekend een cameraploeg van de NOS aangevallen door agressieve jongeren. Ten Broeke wil weten wat voor ongeregeldheden er nog meer hebben plaatsgevonden.

Lees hier het hele artikel

NU.nl Kamer reageert geschokt op bedreigingen door Erdogan-aanhang

De Tweede Kamer is verbolgen over het verloop van de demonstraties van Turkse-Nederlanders in Nederland na de mislukte coup in Turkije.

Tijdens de demonstraties zijn journalisten geïntimideerd, bedreigd en fysiek aangevallen. Ook vermeende Turks-Nederlandse tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn aangevallen. In Rotterdam en Zaanstad zijn er ruiten ingegooid bij culturele centra.

"Onacceptabel", zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch maakt zich grote zorgen en noemt de ontwikkelingen "schokkend".

Democratie

De partijen zijn het erover eens dat iedereen in Nederland het recht heeft te demonstreren, maar stellen dat uitingen die intimideren en agressief zijn naar andersdenkenden en journalisten niets met democratie te maken hebben.

Volgens VVD’er Ten Broeke zeggen de Turkse-Nederlanders dat zij de straat op gaan voor democratie, "maar deze demonstraties hebben niets met democratie te maken." Ten Broeke: "Erdogan is geen democraat. Hij gebruikt de democratie om een autoritair systeem in te voeren."

Lees hier het hele artikel