Europese commissie wijst ‘gele kaart’ af - Main contents
PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius is blij dat de Europese Commissie haar strijd tegen verdringing en uitbuiting op de Europese arbeidsmarkt onverminderd voortzet.
Die conclusie trekt zij nu de commissie vandaag ervoor kiest vast te houden aan de plannen voor herziening van de zogeheten ‘detacheringsrichtlijn’. Tien landen uit Oost-Europa en Denemarken wilden met het trekken van een ‘gele kaart’ die plannen blokkeren. De Europese Commissie gaat daar dus niet in mee.
Agnes Jongerius (PvdA) is daar opgelucht over: “Het is een verstandig en verantwoord besluit van de Commissie om nu door te pakken en misstanden op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Loonconcurrentie tussen lidstaten vreet aan de onderlinge solidariteit in Europa. Daartegen kunnen we alleen wat doen als we in Europa afspreken, dat er gelijk loon wordt betaald voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek. Die strijd voer ik al heel mijn leven. Ook in mijn tijd bij de FNV. Vandaag is een belangrijke dag in die strijd.”
Het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe ‘detacheringsrichtlijn’ dateert van maart dit jaar. Hierin worden nieuwe regels voorgesteld voor het detacheren ofwel het ‘tijdelijk uitlenen’ van werknemers van het ene naar het andere EU-land. De bestaande regels dateren uit 1996 en zijn onder meer door de uitbreiding naar 28 lidstaten achterhaald. Inmiddels zijn binnen de EU bijna twee miljoen mensen via detachering aan het werk.
Malafide werkgevers misbruiken nu de huidige detacheringsrichtlijn om werknemers uit met name Oost-Europa voor zeer lage lonen in West-Europa in te zetten. Dat gebeurt veelal in de bouw en de transportsector. “Dat zorgt terecht voor veel gemor in Nederland. Zij zien hun banen terecht komen bij werknemers, die voor een appel en een ei aan de slag gaan. Om die reden moeten ook Oost-Europese werknemers het niet pikken. Zij worden simpelweg uitgebuit. Ook daar moet met de nieuwe regels een eind aan worden gemaakt,” aldus Jongerius.
Tien Oost-Europese landen en Denemarken hebben een ‘gele kaart’ getrokken tegen deze plannen, omdat zij het een nationale en geen Europese zaak vinden. “De Europese Commissie wijst dit terecht van de hand. Dit zijn grensoverschrijdende problemen die je alleen op Europees niveau kunt aanpakken”, aldus Jongerius.
Als rapporteur leidt Agnes Jongerius het debat over de herziening van de detacheringsrichtlijn in het Europees Parlement. In die rol wil zij het voorstel nog verder aanscherpen en verbeteren. Dat gaat bijvoorbeeld om de duur van de detachering, die in het voorstel op twee jaar ligt. De gemiddelde detachering duurt echter niet langer dan vier maanden. Ook de verschillen in hoogte van de sociale premies in de EU-landen zou meegewogen moeten worden, vindt Jongerius.
Het zal niet makkelijk zijn hiervoor een meerderheid in het Europees Parlement te vinden. Maar Agnes Jongerius gaat graag het debat aan, ook met alle betrokkenen uit Oost-Europa. Zij vindt in ieder geval steun bij de vakbonden in Oost-Europa, die de plannen wél steunen.
Agnes Jongerius: “Ik begrijp de angst, die leeft in de ‘gele kaart-landen’. Als iedereen op dezelfde plek hetzelfde gaat verdienen, wordt het voor werknemers uit die landen straks moeilijker om aan de slag te gaan in westerse lidstaten. Misschien zien we straks minder Poolse vrachtwagens op de weg. Maar mijn Europa is niet een Europa dat werknemers tegen elkaar uitspeelt. We moeten af van een Europa dat uitbuiting en verdringing mogelijk maakt”.
(Persbericht 20 juli 2016)