Onrust Turkije niet importeren naar Nederland

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, July 21 2016.

De VVD is uitermate bezorgd over de afkondiging van de noodtoestand in Turkije. De onrust die hiermee gepaard gaat mag niet overslaan naar ons land. Intimidatie van journalisten en mede-Nederlanders door aanhangers van Erdogan in ons land is onacceptabel en moet keihard worden aangepakt.

VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke: “Erdogan is wel democratisch gekozen, maar hij is geen democraat. Democratie is namelijk meer dan een meerderheid bij de stembus. Dat zien we nu bij het afkondigen van de noodtoestand. Die noodtoestand is er niet omdat Turkije van buiten wordt bedreigd, maar omdat Erdogan een buitenkans ziet om binnen Turkije een algehele zuivering door te voeren. Hij smoort daarmee de Turkse democratie in een heksenjacht op tegenstanders en onwelgevallige rechters en aanklagers en is bezig met een razzia op kritische media. Europa en de NAVO moeten nu het hoofd koel houden en Erdogan duidelijk maken dat zijn gedrag, indien dit niet terugkeert binnen de minimale grenzen van rechtstaat en democratie, gevolgen heeft voor de internationale positie van Turkije. Dat betekent dat nu geen eenzijdige of ondoordachte stappen moeten worden gezet, maar dat Erdogan zelf in handen heeft of hij een partner en bondgenoot wil zijn of dat Turkije zijn eigen glazen ingooit.

Het is een illusie om te denken dat Turkije morgen op Nederland gaat lijken. En het is al even duidelijk dat we Turkije vanwege haar ligging tussen Europa en het Midden-Oosten nodig hebben om ons land en ons continent veilig te houden. Of het nu gaat om de strijd tegen terreur of om de opvang van vluchtelingen - het is in het Nederlands belang om goede afspraken te maken met Turkije.

Maar de VVD zal nooit accepteren dat Nederland op Turkije gaat lijken, ook niet een klein beetje. De demonstraties die we in Nederland hebben gezien waren geen viering van de Turkse democratie. Zij brachten intimidatie, autoritarisme en een Midden-Oosterse sektarisme naar onze straten.

Het is volstrekt onacceptabel als Nederlandse journalisten in Nederlandse steden worden belaagd door fanatieke Erdogan-aanhangers. Het kan niet zo zijn dat er binnen de Turkse gemeenschap sprake is van intimidatie, dat Gülen-aanhangers en anderen die Erdogan niet steunen, worden bedreigd. Dat ondernemers worden geboycot of op zwarte lijsten worden geplaatst. Burgemeesters moeten hier keihard tegen optreden.

De afgelopen dagen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat veel Turkse Nederlanders zich meer met Turkije identificeren dan met Nederland. Als je je zo opstelt, wat doe je dan nog in ons land?

Er wordt al langere tijd gesproken over de nauwe banden tussen het autoritaire bewind in Ankara en de Turkse gemeenschap in ons land. Te vaak horen we dat vooraanstaande figuren uit de Turkse gemeenschap zich meer vereenzelvigen met Erdogan's autoritarisme dan met onze beschaafde rechtstaat.

Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Daarom hebben SP en VVD minister Asscher vorig jaar gevraagd om de banden tussen Ankara en Turkse organisaties in Nederland te onderzoeken. Op basis hiervan kunnen we bepalen wie namens de Turkse gemeenschap een serieuze gesprekspartner kan zijn voor de Nederlandse overheid en wie niet.”