D66: Herzie relatie EU-Turkije na couppoging

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Sunday, July 24 2016, 2:12.

Een week na de couppoging in Turkije, en na tienduizenden arrestaties, moeten de Europese regeringsleiders en de Europese Commissie de veiligheid en rechtsstaat versterken met concrete maatregelen. Na de terechte veroordeling van de couppoging bleef het te stil vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden. Er moet nu een proactieve benadering komen om de stabiliteit in het land te herstellen en volledig in lijn met democratische principes en de rechtsstaat te brengen.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: "D66 was de afgelopen jaren zeer kritisch op de achteruitgang van de rechtsstaat en het respect voor mensenrechten. Met name na de afspraken over migratie waren Europese leiders afwezig en stil bij grote mensenrechten schendingen zoals arrestaties van journalisten en de behandeling van vluchtelingen. Daar moet dringend verandering in komen. Zowel de coup poging als de reactie daar op zijn reden voor een koerswijziging in de relatie tussen de EU en Turkije. De mensen in Turkije die zich massaal uitspraken tegen een militaire machtsgreep moeten op de EU kunnen rekenen, niet alleen in het veroordelen van de couppoging maar ook in het bewaken en versterken van de rechtsstaat in de reactie daar op."

Schaake stelt de volgende stappen voor aan Ministers die vandaag en morgen bijeen komen voor de Raad Algemene Zaken:

In samenwerking met de NAVO moet een analyse gemaakt worden van de gevolgen van de fragmentatie binnen de Turkse krijgsmacht voor het bondgenootschap. Dit is essentieel voor de veiligheid van de Zuid-Oostelijke grens van NAVO en ook met het oog op de strijd tegen ISIS. Indien de couppoging voor zwaktes binnen de krijgsmacht hebben gezorgd moeten EU en NAVO deze in kaart brengen en zo nodig bijdragen aan herstel en bescherming van strategische posities.

De verdachten van betrokkenheid bij de coup poging moeten een snel en eerlijk proces krijgen. De Turkse Orde van Advocaten moet ondersteund worden om te zorgen voor goede rechtsbijstand van tienduizenden verdachten en het handhaven van de rechtsstaat. De EU moet waarnemers naar rechtszaken sturen en maatschappelijke organisaties steunen.

De Raad moet de EU positie tegen de doodstraf waar dan ook ter wereld en nder elke onstandigheid herhalen. Herinvoering zal leiden tot het einde van toetredingsonderhandelingen.

De noodtoestand moet zo snel mogelijk worden opgeheven en mag niet tornen aan de verantwoordelijkheden die Turkije heeft onder internationaal recht. Met name op artikelen 2, 3 en 7 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens kan geen uitzondering gelden.

De EU-Turkije deal over migratie moet opnieuw geanalyseerd vanwege de verslechterde veiligheidssituatie en anti-terreur maatregelen die na de coup werden genomen.

Minderheden in Turkije moeten worden beschermd tegen geweld en onderdrukking.

EU burgers met een dubbele nationaliteit moeten met extra consulaire en diplomatieke diensten worden bijgestaan wanneer zij Turkije niet mogen verlaten of verdacht worden van betrokkenheid bij de coup poging.

Er moeten structurele gesprekken gevoerd worden met Europeanen die een Turkse achtergrond hebben om te zorgen dat de spanningen in Turkije niet overslaan naar Europa. Intimidatie van pers of mensen met een andere mening zijn schadelijk en onwenselijk. Officiele oproepen om mensen met een andere mening aan te geven zijn onacceptabel.

De kosten voor deze extra maatregelen kunnen met bestaande toetredingsgelden worden gefinancierd.