Turkije wil hulp bij aanpak Gülenbeweging

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 26 2016.

De regering van president Erdogan is bezig met een grote schoonveeg-actie tegen Gülen-gelieerde organisaties. Turkije vraagt Nederland hierbij te helpen, maar volgens Han ten Broeke moeten we niet ingaan op het verzoek.

Het verzoek kwam van de Turkse ambassadeur in ons land, Sadik Arslan, in gesprek met de NOS. Turkije houdt de islamitische geestelijke verantwoordelijk voor de mislukte couppoging van anderhalve week geleden. Ook in Nederland zijn er nogal wat organisaties en scholen die met Gülen te maken hebben. Nederland financiert volgens Turkije deze scholen terwijl de beweging toch duidelijk 'duistere plannen heeft'.

Na de aanslagen op het vliegveld van Istanboel steunde Nederland Turkije en was er een minuut stilte in te Tweede Kamer voor de slachtoffers en nabestaanden. Indrukwekkend, vindt Arslan. Maar hij noemt de staatsgreep tegen de regering van Erdogan veel erger dan die aanslagen en nu is er helemaal geen medeleven.

Han Ten Broeke, Kamerlid voor de VVD heeft wel een mening over wat Nederland moet doen met die vraag van Turkije. 'Vooral niet op reageren en lekker naast zich neerleggen. Uitleveringen aan een land waar de rechtsgang niet gegarandeerd is, moeten niet plaats vinden. Die kans is nul.'

Luister hiet het fragment terug

BNR Nieuwsradio

Lees ook:

NU.nl I Woede in Kamer om uitlatingen Turkse ambassadeur

NRC.nl I Kamer: uitspraken Turkse ambassadeur ‘ongepast’

Elsevier.nl I Turkije hoeft bij heksenjacht niet op hulp Nederland te rekenen

NLtimes.nl I DUTCH MP’S FURIOUS ABOUT PRESSURE FROM TURKISH AMBASSADOR

TPO.nl I Tweede Kamer boos op polariserende Turkse ambassadeur

Telegraaf.nl I Kamer kraakt verzoek Turkse ambassadeur