Prijs huurauto moet transparanter

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, July 27 2016, 2:59.

(Bericht in AD vandaag)

De Tweede Kamer wil een einde maken aan verborgen kosten voor huurauto’s. Een PvdA-plan tegen de misleidende huurprijzen kan rekenen op steun van coalitiepartner VVD.

Volgens de PvdA worden vakantiegangers op internet nu vaak verleid met scherpe prijzen, terwijl er opeens extra kosten worden gerekend nadat er is doorgeklikt. Voortaan moeten verhuurders meteen de totaalprijs laten zien, zodat prijzen beter vergeleken kunnen worden, stelt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland.

Het PvdA-voorstel maakt deel uit van een actieplan om problemen bij autoverhuurders aan te pakken. De Consumentenbond constateerde eerder dat er veel mis is in de branche: zo lopen de prijzen die worden gerekend voor de afkoop van het eigen risico extreem uiteen, betalen autohuurders vaak voor een extra verzekering die ze al hebben en vragen bedrijven soms een enorme borg.

Hoogland wil die problemen aanpakken en wil maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis, verantwoordelijk kunnen stellen voor de daden van lokale franchise- en onderaannemers. Hij slaat de handen ineen met PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius, die de Europese Commissie tot regelgeving moet manen.

De Consumentenbond juicht het initiatief toe, al vraagt zij zich nog wel af in hoeverre de PvdA-voorstellen daadwerkelijk afdwingbaar blijken, aldus een woordvoerster. “We hopen dat deze voorstellen verhuurders en tussenhandelaren ertoe zullen bewegen een goede dienstverlening te bieden”.