Moslima moet gewoon handen schudden

Source: M. (Malik) AzmaniĀ i, published on Thursday, July 28 2016, 2:49.

De Tweede Kamer is woest op het College voor de Rechten van de Mens. Dat besliste dat opvangorgaan COA een moslima niet mag weigeren omdat ze mannen geen hand wilde geven. Een Kamermeerderheid vindt dat die uitspraak genegeerd moet worden: wie bij overheidsorganisaties als het COA werkt, moet gewoon handen schudden.

Een 23-jarige moslima uit Arnhem wilde begin dit jaar alleenstaande asielzoekers gaan begeleiden, maar het COA weigerde haar sollicitatie omdat ze geen handen schudt met mannen. Het opvangorgaan vindt dat niet passen bij de geldende omgangsvormen en de neutrale uitstraling die een COA-medewerker moet hebben.

Daarop stapte ze naar het College voor de Rechten van de Mens. Die gaf haar gelijk. Volgens het college mag geen onderscheid worden gemaakt op basis van iemands geloof, oordeelde het onlangs. ,,Belachelijk,'' zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani. ,,Op wat voor planeet leven die mensen? Ik denk niet dat dit aansluit bij wat we in Nederland normaal vinden. Het is ook een totaal verkeerd signaal naar mensen die naar ons land komen. Juist bij het COA moeten we duidelijk maken hoe we in dit land met elkaar omgaan.''

Bot

PvdA'er Ahmed Marcouch vindt ook dat handen schudden hoort bij je functie om mensen welkom te heten. ,,Laatst wilde een vrouw in een taalschool mij geen hand geven. Ik ken de wereld natuurlijk, maar was toch beduusd. Het kan bot overkomen als je geen hand krijgt.'' SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt het discriminatie van mannen als een vrouw ze weigert normaal te groeten. ,,Als ze in een callcenter zou willen werken, was het anders. Maar dit gaat om een overheidsorganisatie die neutraliteit moet uitstralen.''

De uitspraak is opvallend, omdat het gerechtshof in 2012 precies andersom oordeelde. Toen kreeg de gemeente Rotterdam gelijk, die een man had afgewezen die vrouwen geen hand wilde geven als klantmanager van bijstandsgerechtigden. In dat geval vond de rechter de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen zwaarder wegen.

Principe

De moslima heeft inmiddels ander werk gevonden. Het ging haar vooral om het principe. De uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn niet bindend. Het COA zelf laat weten zich nog te beraden op hoe ze met eventuele volgende sollicitaties omgaan van mensen die ook weigeren handen te schudden.

Link naar artikel en het oordeel van het college voor de rechten van de mens.