VVD wil migrant pas na tien jaar Nederlands paspoort geven - Main contents
De VVD wil de lat hoger leggen voor nieuwkomers die Nederlander willen worden. Anders stelt de Nederlandse nationaliteit niets meer voor en dreigt de samenleving te ontwrichten, stellen de liberalen.
Nieuwkomers moeten pas na tien jaar verblijf een Nederlands paspoort kunnen aanvragen. Dat stelt VVD-Kamerlid Malik Azmani in een gesprek dat morgen in Trouw staat. De senaat buigt zich na de zomer over een wetsvoorstel om de naturalisatietermijn van vijf naar zeven jaar te verhogen, maar dat gaat Azmani niet ver genoeg.
'Geen vanzelfsprekend recht'
Het stoort de liberaal mateloos dat migranten na vijf jaar in Nederland een Nederlands paspoort kunnen aanvragen, ook als zij de taal nog niet goed machtig zijn, zich de Nederlandse normen en waarden nog niet hebben eigengemaakt of deze juist verwerpen. "Het paspoort moet geen vanzelfsprekend recht zijn. Je moet één van ons willen zijn."
De verlenging van de naturalisatietermijn van vijf naar zeven jaar - een afspraak uit het regeerakkoord - ziet Azmani als stap in de goede richting, maar hij acht ook die periode te kort om de Nederlandse samenleving echt goed te leren kennen. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan landen als Italië en Spanje die al een grens van tien jaar hanteren, meent hij. Dat is de uiterste termijn die internationale verdragen toestaan.
Azmani ziet de Nederlandse nationaliteit als de 'hoofdprijs' van de samenleving. Daar moeten nieuwkomers stap voor stap naartoe werken. "Je moet ingroeien in de samenleving. Je invechten. Dan pas bouw je rechten op. Je moet eerst laten zien of je iets te bieden hebt in plaats van meteen je hand op te houden."
Saamhorigheid
Door het Nederlanderschap 'te makkelijk' weg te geven, komt de saamhorigheid in de samenleving in gevaar, meent de VVD'er. "Een samenleving bestaat uit individuen die zich in elkaar moeten herkennen om te kunnen verbinden. Als je niet dezelfde taal spreekt, niet dezelfde vrijheden, normen en waarden respecteert, dan heb je op een gegeven moment geen samenleving meer."
Naast een langere naturalisatietermijn wil Azmani dat nieuwkomers beter Nederlands spreken als zij het Nederlanderschap aanvragen. Nu voldoen zij met het A2-niveau van het inburgeringsexamen aan de norm, maar Azmani wil dat zij de taal minstens op B1- of B2-niveau beheersen. Dat zijn de twee middelste van zes taalniveaus. "Het gaat mij erom dat Nederlanders denken: 'O, jij bent ook een van ons, want je spreekt de taal.'"
Verder wil Azmani dat de mate van maatschappelijke participatie gaat meewegen bij de toekenning van het Nederlanderschap. "Dat kun je toetsen door te kijken wat iemand daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de samenleving door middel van arbeid, vrijwilligerswerk of belasting. Uiteindelijk gaat het erom dat we de grotere koek weer met elkaar kunnen delen. Daar moet je als nieuwe Nederlander aan bijdragen."
Link naar het originele artikel. Lees ook het uitgebreide achtergrond interview in Trouw De Verdieping van 28 juli 2016.