PVV en Tweede Kamerverkiezingen 2017
De Partij Voor de Vrijheid (PVV)1 had bij de verkiezingen van 15 maart 2017 Geert Wilders2 als lijsttrekker. De PVV haalde 20 zetels, daarvóór had de partij 15 zetels in de Tweede Kamer. De titel van het verkiezingsprogramma luidt 'Nederland weer van ons'.
Na Tweede Kamerlid Fleur Agema3 was Europarlementslid Vicky Maeijer4 de hoogste nieuwkomer op de lijst.
Contents
De PVV ging de verkiezingen in met het programma: 'Nederland weer van ons'. Het programma is vooral gericht op het 'de-islamiseren van Nederland', extra geld naar de zorg, defensie en politie. Tevens moet Nederland uit de Europese Unie stappen en een bindend referendum invoeren.
Speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zijn:
Nederland de-islamiseren
-
-Nul asielzoekers er bij en geen immigranten meer uit islamitische landen.
-
-Intrekken al verleende verblijfsvergunningen asiel voor bepaalde tijd, asielzoekerscentra (AZC's) dicht.
-
-Verbod op het dragen van islamitische hoofddoekjes in publieke functies.
-
-Verbod op overige islamitische uitingen die in strijd zijn met de openbare orde.
-
-Preventief opsluiten radicale moslims.
-
-Criminelen met een dubbele nationaliteit denaturaliseren en uitzetten.
-
-Syriëgangers niet meer terug laten keren naar Nederland.
-
-Alle moskeeën en islamitische scholen dicht, verbod Koran.
Economie/begroting
-
-Huren omlaag.
-
-AOW-leeftijd op 65 jaar, aanvullende pensionen wel indexeren.
-
-Lagere inkomstenbelasting.
-
-Halvering motorrijtuigenbelasting.
Zorg
-
-Eigen risico zorg geheel afschaffen.
-
-Terugdraaien bezuinigingen thuiszorg en ouderenzorg.
Veiligheid en justitie
-
-2 miljard euro extra naar defensie en politie.
Europa
-
-Nederland moet uit de Europese Unie5 stappen.
Overig
-
-Invoeren van het bindend referendum.
Letterlijke tekst
Overzicht van de voornaamste PVV-kandidaten
Meer over
- 1.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 2.Geert Wilders (1963) is sinds november 2006 politiek leider van de PVV. Hij is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Aanvankelijk was hij dat voor de VVD, maar op 2 september 2004 werd hij een onafhankelijk Kamerlid. In 2023 was hij voor de zesde keer lijsttrekker. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. In 2010 zat hij enige tijd in de gemeenteraad van Den Haag.
- 3.Fleur Agema (1976) is sinds 2 juli 2024 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en eerste vicepremier in het kabinet-Schoof. Zij was van 30 november 2006 tot 2 juli 2024 Tweede Kamerlid voor de PVV. Mevrouw Agema heeft een masterdegree in de architectuur en was ontwerper bij een architectenbureau. Verder was zij lid van Provinciale Staten in Noord-Holland. Mevrouw Agema was woordvoerster ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Tevens was zij vicefractievoorzitter.
- 4.Vicky Maeijer (1986) was a member of the European Parliament from 1 July 2014 to 15 March 2017 as an independent member. She took seat in Parliament on behalf of the Netherlands.
- 5.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.