’Opheldering over criminelen’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, August 30 2016.

Kamerleden vinden het zorgelijk dat Nederlandse criminelen in Dubai in alle rust genieten van hun geld en uit handen van justitie blijven. De SP wil van de minister informatie over de exacte omvang van dit probleem. De politici reageren hiermee op de berichtgeving in De Telegraaf over tientallen criminelen die ongrijpbaar zijn voor justitie hier, omdat er geen uitleveringsverdrag met de staat is.

Tot grote frustratie van het Openbaar Ministerie. „Dat een ander land een vrijhaven is voor Nederlandse criminelen is niet acceptabel. Hoe lang weet het ministerie dit al? Hoe omvangrijk is het probleem? De minister moet echt snel aan de slag om hierover afspraken te maken, de internationale samenwerking om criminelen aan te pakken moet echt beter”, zegt SP-Kamerlid van Nispen.

Han ten Broeke (VVD) vindt dat criminelen overal vervolgd moeten kunnen worden. „In Nederland, maar indien nodig ook in het buitenland. We moeten altijd kijken of we criminelen te pakken kunnen krijgen, of anders in ieder geval hun vermogens.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt het probleem ’met name voor de slachtoffers en nabestaanden heel wrang’. „Het is in hun belang dat er iets aan wordt gedaan.” Toorenburg ziet mogelijkheden om het probleem aan te pakken. „Je kunt kijken naar het moment waarop de voorlopige hechtenis van een verdachte geschorst wordt en daarmee het risico aanwezig is dat iemand naar het buitenland vertrekt. Een paspoort intrekken is ook een optie. Er zijn allerlei manieren te bedenken.”

Ook in een huidig onderzoek naar grootschalige, internationale cocaïnehandel komt Dubai weer naar voren. In het dossier van de zaak 26Melogale dat deze krant heeft ingezien, blijkt dat verschillende criminelen uit Nederland en Engeland in Dubai verbleven en mogelijk nog verblijven. Hoofdverdachte in de zaak is de Hagenaar Emiel B., die eerder dit jaar in Spanje werd opgepakt.

Foto: Dubai blijkt een vrijhaven te zijn voor Nederlandse criminelen Telegraaf)