Trouw: TTIP-verdrag 'ligt gewoon op koers'

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, August 30 2016, 1:52.

Sigmar Gabriel | De onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de EU en de VS verlopen niet erg soepel. Maar de doodsverklaring door een Duitse minister is prematuur, menen Nederlandse spelers.

LIDWIEN DOBBER, REDACTIE ECONOMIE

"De bal rolt", verzekerde een woordvoerder van de Europese Commissie de Brusselse pers gisteren desgevraagd. Onderhandelaars van de VS en de EU boeken 'gestage voortgang' in hun gesprekken over wat het grootste handelsakkoord ooit moet worden: TTIP.

Klopt het dan niet wat de Duitse minister van economische zaken dit weekeinde zei: dat de onderhandelingen over TTIP feitelijk zijn mislukt, maar dat niemand dat hardop zegt?

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft dat zelfs nog niet horen fluisteren. "Wie, zoals ik, de onderhandelingen actief volgt, weet dat die jaren duren. De laatste fase is altijd de lastigste." Over Ceta, het handelsakkoord tussen de EU en Canada dat nu bij landen ligt ter goedkeuring, is vijf jaar onderhandeld, zegt ze. De TTIP-onderhandelingen zijn nu drie jaar onderweg.

Haar analyse: minister Gabriel is met de verkiezingscampagne bezig. Volgend jaar kiest Duitsland een nieuw parlement en Sigmar Gabriel is voorman van de SDP. In sociaal-democratische kringen is een sterke anti-TTIP-stroming, die vreest voor de almacht van het bedrijfsleven.

Ook Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij de ING, denkt dat Gabriels opmerkingen voor binnenlandse consumptie zijn. "Natuurlijk luistert iedereen als de minister van economische zaken van de grootste Europese economie zoiets zegt, maar hij gaat niet in zijn eentje over de vraag of de onderhandelingen worden stilgelegd. Eind september komen de Europese ministers van buitenlandse zaken bijeen. Dan moet blijken of er meer ministers sceptisch zijn over de kans ooit tot een akkoord te komen."

Ondertussen, vindt Leering, schaden Gabriels opmerkingen het proces.

Dat vindt Schaake ook. "EU-lidstaten moeten bedenken wat ze willen: dat de EU haar sterke onderhandelingspositie, op basis van een unaniem mandaat van de lidstaten zelf, optimaal gebruikt of dat lidstaten de Europese Commissie ondermijnen en de EU verzwakken door verdeeldheid aan iedereen te laten zien. Als Gabriel een goed verdrag met de VS wil, moet hij daaraan bijdragen."

Schaake verwijst weer naar Ceta, waar de Duitse minister zich wél achter schaart: "De resultaten waar hij wel blij mee zegt te zijn in het Canadese verdrag kwamen ook pas aan het einde af." Eerder al had Gabriel opgemerkt dat er nauwelijks nog tijd is om TTIP uit te onderhandelen. De ambtstermijn van de Amerikaanse president Obama, een TTIP-supporter, loopt af en kandidaat-president Clinton noch kandidaat-president Trump ziet het vrijhandelsakkoord zitten.

Weinigen verwachten nog dat TTIP tijdens de regering-Obama wordt uitonderhandeld, dus Gabriel zegt niets nieuws, oordeelt Schaake. Bovendien: "Als voor een goed resultaat meer tijd nodig is, moeten we die nemen".

Wat zou het betekenen als TTIP er nooit van komt? "Dat is een gemiste kans om de welvaart te verhogen", zegt Leering. "Het IMF meent dat handelsakkoorden nodig zijn om de economie aan de praat te krijgen. Bij ING denken we ook dat ze bijdragen aan hogere economische groei. Als de VS hun openbare aanbestedingen openstellen, kan dat Nederland veel werk opleveren. Dan mag Boskalis wél meedingen bij openbare aanbestedingen om te baggeren in opdracht van de Amerikaanse overheid. Al levert dat niet direct een procentpunt groei extra op in het jaar na tekening. Dat duurt langer."

Ploumen: niet optimistisch

Minister Ploumen is somber over TTIP. De bal ligt nu aan de overkant van de oceaan, zei ze tegen de NOS. "Zonder concessies van de Amerikanen zie ik het niet gebeuren."