Advies aan Europees Hof bevestigt bezwaren doorgifte passagiersgegevens

Source: S.H. (Sophie) in 't Veld i, published on Thursday, September 8 2016.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld ziet zich gesteund door de opinie van de Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie over het PNR-akkoord tussen de EU en Canada. "Al jaren stelt D66 vraagtekens bij het massaal doorgeven van Europese passagiersgegevens. De Advocaat-Generaal stelt glashelder in zijn advies aan het Europees Hof dat het akkoord tussen de EU en Canada in de huidige vorm in strijd is met Europese privacywetgeving", aldus In 't Veld.

 De Advocaat Generaal onderstreept onder andere dat de mogelijkheden van het gebruik van de passagiersgegevens niet goed is afgebakend, en dat niet met objectieve feiten is onderbouwd waarom Canada tot vijf jaar de informatie mag opslaan.

Snel duidelijkheid

Op voorstel van D66'er In 't Veld, rapporteur voor het akkoord met Canada, vroeg het Europees Parlement het Hof om advies alvorens het akkoord in stemming te brengen. Het advies van vandaag komt anderhalf jaar na de aanvraag van het Parlement. In 't Veld hoopt dat het Hof snel tot een definitieve uitspraak komt, nu de AG in zijn opinie het akkoord strijdig verklaard met de Europese grondrechten. Een vergelijkbaar akkoord over passagiersgegevens (PNR) met de Verenigde Staten komt ook op losse schroeven te staan, en een in april onder grote druk aangenomen richtlijn voor de Europese opslag van passagiersgegevens zal op dezelfde punten strijdig kunnen blijken met de Europese wetten en verdragen. Een akkoord met Mexico werd in de ijskast gezet in afwachting van dit advies.

In 't Veld: "Er moet nu snel duidelijkheid komen of het Hof tot hetzelfde oordeel komt als de Advocaat-Generaal. De uitspraak van het Hof is niet bindend, maar heeft mogelijk vérstrekkende gevolgen voor andere wetten en akkoorden over het grootschalig gebruik van persoonsgegevens. Als het Hof het advies van de Advocaat Generaal volgt, kan het akkoord met Canada niet ongewijzigd worden aangenomen door het Parlement."

Zoveelste debacle                       

In 't Veld wijst er op dat dit het zoveelste debacle is met anti-terreurwetten die onder druk werden aangenomen, terwijl alle adviezen in de wind werden geslagen. Een vergelijkbaar lot ondergingen de Richtlijn Bewaarplicht Telecomgegevens, de zogenaamde Safe Harbour regeling en een eerder akkoord met de VS over PNR gegevens in 2006 ook al door de rechter werd vernietigd. "Juist als het gaat om onze veiligheid, moeten we zorgen dat wetten juridisch deugen. Dit is broddelwerk. Ik hoop dat nu eindelijk de les wordt getrokken dat anti-terreurbeleid heel goed gevoerd kan en moet worden binnen de kaders van de rechtsstaat", aldus In 't Veld.