GeenStijl uitspraak Hof bevestigt noodzaak Europese copyrighthervorming

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, September 8 2016, 1:52.

Vandaag oordeelde het Europees Hof van Justitie dat GeenStijl niet mocht linken naar gelekte Playboy foto's van Britt Dekker. In de zaak kwamen fundamentele vragen over de toepassing van auteursrechten online naar voren.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: "De uitspraak roept veel vragen op. Wanneer precies post een internetgebruiker links om er geld aan te verdienen? Wanneer weet iemand dat een link naar pagina's verwijst die het auteursrecht schenden? De uitspraak toont vooral aan dat we werk moeten maken van moderne copyrightwetgeving in Europa die aangepast is aan de digitale realiteit van nu. Websites naar elkaar linken is een fundamenteel onderdeel van de infrastructuur van het internet. We moeten dan ook bijzonder voorzichtig zijn met elke uitzondering hierop."

Nieuw voorstel

Volgende week presenteert de Europese Commissie haar plannen om copyright te hervormen. Op basis van eerder gelekte conceptvoorstellen is Schaake niet onder de indruk van de plannen die nu op tafel liggen. Ze gaan terug in de tijd in plaats van vooruit. Schaake pleit voor juridische helderheid in de hele Europese Unie door harmonisatie, en meer uitzonderingen in het publieke belang zodat scholen en bibliotheken hun rol kunnen vervullen en toegang tot informatie kunnen geven.

Schaake werkt sinds 2008 aan het moderniseren van auteursrechten in Europa.