Kamer walgt van Kuzu: Weigering hand Netanyahu ’goedkope publiciteitsstunt’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, September 8 2016.

De Turkse PvdA-afsplitser Kuzu heeft opzichtig publiciteit vergaard door de Israëlische premier Netanyahu expres geen hand te geven. Bij de rest van het parlement heerst er gêne; wie geen minimale beleefdheid kan opbrengen, kan beter wegblijven.

Netanyahu bracht afgelopen twee dagen een bezoek aan Den Haag. Onderdeel daarvan was een ontmoeting met de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer. Daarbij gaf de Israëlische premier iedereen een hand. Toen hij met uitgestoken hand Kuzu naderde, bleef de handdruk onbeantwoord.

SP-Kamerlid Van Bommel vond het maar een rare actie van Kuzu. „Ik weet natuurlijk dat het in de islamitische cultuur vaker voorkomt dat mensen elkaar geen hand geven. Maar als je iets wilt bereiken, als je net als ik vrede wilt in het Midden-Oosten, dan moet je op z’n minst praten met degene die erover gaat. Dan gelden de regels van het diplomatieke verkeer, dus geef je iemand een hand.”

Dat is precies het punt, zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke. „Kuzu heeft met zijn actie publiciteit georganiseerd voor zichzelf, maar heeft niets bereikt voor de Palestijnen.” Verder maakte hij er maar een grap van: „Van de lange arm geen uitgestoken hand.” Kuzu heeft in de bijeenkomst met Netanyahu nog wel een vraag gesteld. Volgens andere aanwezigen was de vraag zo warrig dat niemand begreep wat hij bedoelde.

Lees het hele artikel in De Telegraaf (pag. 6) of via Blendle

Zie ook:

Revu.nl I Bij de koffie: Kuzu uitgekotst door Tweede Kamer

Tijdens een bezoek van de Israëlische premier Netanyahu in de Tweede Kamer speldde hij een button met de Palestijnse vlag op en drong zichzelf naar voren om Netanyahu vervolgens opzichtig géén hand te geven.

Han ten Broeke (VVD): “Kuzu heeft met zijn actie publiciteit georganiseerd voor zichzelf, maar heeft niets bereikt voor de Palestijnen. Verder maakte hij er maar een grap van.”

De Volkskrant I Netanyahu op bezoek: Israël wil het nieuwe gidsland zijn (Blendle)

De Israëlische premier Netanyahu kreeg op bezoek bij de Tweede Kamer veel kille vragen te beantwoorden, maar is er de man niet naar om zich daardoor uit het veld te laten slaan.

Ook coalitiegenoot VVD was kritisch, zij het in mindere mate. De liberaal Han ten Broeke wilde uitleg van Netanyahu over diens uitspraak dat Israël meer doet voor de inwoners van Gaza dan het 'eigen' Hamas-bewind.

NRC.nl I Rebelse Kuzu ontregelt routineuze ontmoeting

De vrienden van Israël waren tevreden en vonden het een heel goed gesprek; de critici van het land waren teleurgesteld. Onveranderde standpunten plus een uitgekiende demonstratieve actie van een eenling.

De kennismaking viel nog onder het voor de pers openbare gedeelte, zodat de gefilmde en gefotografeerde actie van Kuzu binnen een mum van tijd door de sociale media ging. „Van de lange arm vandaag geen uitgestoken hand”, twitterde Kamerlid Han ten Broeke (VVD).

Beluister ook NPO Radio 1 Nieuws en Co (07-09-2016, 16.00 - 17.00 uur, vanaf 5 minuten)