Help Tata Steel met snellere aanpak dumping Chinees staal

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, September 8 2016, 2:38.

“Europa kan helpen om banenverlies bij Tata Steel in IJmuiden tegen te gaan. Onder druk van de invoer van goedkoop, gesubsidieerd staal uit China voert Tata nu gesprekken over fusie of samenwerking met het Duitse concern ThyssenKrupp. Duizenden banen staan daardoor bij Tata in IJmuiden op de tocht. Door krachtig op te treden tegen de dumping van Chinees staal kan de Europese commissie deze oneerlijke concurrentie tegengaan en zo werkgelegenheid veilig stellen”.

Dat zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius naar aanleiding van de brief die zij heeft geschreven aan Eurocommissaris Malmström van Handel. Daarin roept zij de Europese Commissie op om de aanpak van de dumping van goedkoop Chinees staal te versnellen.

“We moeten - net als de VS - krachtig en effectief anti-dumping-maatregelen treffen. Volgens de huidige regels moet een bedrijf, dat dumping signaleert, negen maanden wachten voordat er bijvoorbeeld met verhoogde importtarieven tegenmaatregelen kunnen worden genomen. Dat is veel te lang. Dan kan er al onherstelbare schade zijn aangericht. Daarom moeten we net als de VS binnen maximaal vijf maanden tot actie kunnen overgaan. In mijn brief aan Eurocommissaris Malmstrom van Handel roep ik daar nu toe op”.

Door economische teruggang zit China met een groot overschot aan staal, dat in staatsfabrieken met overheidssteun wordt geproduceerd. In 2015 lag die overproductie op 300 miljoen. Dat is bijna het dubbele van de totale Europese staalproductie van 170 miljoen ton per jaar. Europa moet er alles aan doen om te voorkomen, dat dit gesubsidieerde Chinese staal de Europese markt overspoelt.

“Tata Steel in IJmuiden is een modern, innovatief staalbedrijf, waar 9000 mensen werken. Het is hoogwaardige werkgelegenheid waar we trots op mogen zijn. Door met meer voortvarendheid op te treden tegen de dumping van goedkoop Chinees staal kan de Europese Commissie een bijdrage leveren aan het behoud van deze banen. Dat is goed voor de hele staalproductie in Europa”.

(persbericht 8 september 2016)