Opinie | Han ten Broeke minister Buitenlandse Zaken? Dit is z'n geloofsbrief

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, September 13 2016.

We debatteren nu al over verkiezingsprogramma’s, dus mag het ook over personen. Wil de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken opstaan?

Wie vorige week Sigrid Kaag hoorde bij het tv-programma Buitenhof dacht: ‘Hier zit de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken’.

Staat van dienst

Kaag is scheidend VN-gezant in Libanon en heeft binnen de Verenigde Naties een enorme staat van dienst opgebouwd. Ze onthulde dat ze de nationale politiek in wil. Eind oktober spreekt ze op het congres van D66 dat dan in de RAI zijn 50-jarig bestaan viert. Een ideaal moment voor de sociaalliberalen om haar te presenteren als de minister die ons op het mondiale toneel gaat vertegenwoordigen, mits D66 in het kabinet komt.

Ten Broeke

Een dag later was alles weer anders na (her)lezing van het document Tien vuistregels voor een realistisch buitenlands beleid, geschreven door VVD-Kamerlid Han ten Broeke uit Haaksbergen en gepubliceerd in juni in de Internationale Spectator, het periodiek van Instituut Clingendael. In 25 A4'tjes legt Ten Broeke overtuigend uit hoe realpolitik het moet winnen van het vermanende vingertje dat ethisch oogt, maar in politieke termen niets oplevert en dus niet bijdraagt aan een betere situatie voor al die mensen voor wie de vingerwijzers zeggen op te komen.

Een zin in de inleiding vat het goed samen: ‘Anders gezegd is het soms noodzakelijk tegen eigen diepgewortelde morele waarden in te handelen om op die manier het grootste goed te behartigen’.

Lees het hele artikel op Tubantia.nl

Han ten Broeke - 10 vuistregels voor realistisch buitenlands beleid