EU-defensiesamenwerking hard nodig - Main contents
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij met de voorstellen van de Europese Commissie om defensiesamenwerking tussen Europese lidstaten een prioriteit te maken. Duitsland en Frankrijk presenteerden eerder ook al een plan op dit gebied. Schaake: "Het is goed dat defensie weer hoog op de agenda staat, als Europa op het internationale toneel een vuist wil kunnen maken, dan moeten we ook een slagvaardige strijdkracht hebben. Door jaren van bezuinigingen is eigenlijk geen enkele lidstaat meer in staat een langdurige missie uit te voeren. Er zijn al langer plannen om defensiesamenwerking te verbeteren, maar tot nu toe gebeurde er weinig. De geluiden die we horen zijn goed, maar het is zaak dat er ook echt actie wordt genomen, daarvoor moeten de lidstaten heldere keuzes durven maken.”
Gezamenlijke inkoop en onderhoud
Bezuinigingen hebben de slagkracht en geloofwaardigheid van Europese defensie uitgehold. Omdat de kans klein is dat er opeens veel meer geld beschikbaar komt is er een andere koers nodig. Schaake: "We moeten af van het idee dat elke lidstaat een leger als een Zwitsers zakmes moet onderhouden. Lidstaten moeten keuzes maken waarin ze willen specialiseren en in die capaciteiten investeren. Door dat goed te coördineren kunnen we zorgen dat de EU als geheel nog steeds een breed spectrum van mogelijkheden heeft. Door gezamenlijk materieel in te kopen en te onderhouden kunnen ook kosten worden bespaard. Nu heeft elk land zijn eigen type straaljagers, tanks en helikopters, dat is niet efficiënt en onnodig. Een sterkere Europese integratie komt niet in plaats van NAVO, het zou juist de Europese rol binnen NAVO moeten versterken."
Cybersecurity
Europese digitale infrastructuur ligt dagelijks onder vuur van cyberaanvallen uit het buitenland. Schaake: "Digitale dreigingen zijn van nature grensoverschrijdend. De Europese lidstaten moeten samenwerken om die tegen te gaan en een veilige digitale omgeving in Europa te waarborgen en het vrije open internet te beschermen. Dat is niet alleen een taak voor militaire organisaties, maar vergt ook nauwe samenwerken met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Bovendien moeten we zorgen dat gevaarlijke technologie niet in handen valt van staten of andere actoren die dat tegen de EU kunnen gebruiken of om mensenrechten te schenden, daarvoor zijn strengen export controle regels nodig."