Ten Broeke: 'Landsdeel Oost ketst af op onwil Overijssel/Gelderland' - Main contents
Het valt te betreuren dat de provincies Overijssel en Gelderland de afgelopen jaren hebben nagelaten op te gaan in een Landsdeel Oost. Dat vindt de VVD-parlementariër Ten Broeke, zelf afkomstig uit en nog steeds woonachtig in Twente, dus fysiek en mentaal verknocht aan de oostflank van Overijssel. Volgens hem staan de seinen in Den Haag voor een bestuurlijke opschaling al enige jaren op groen, maar ontbreken zowel het lef als de wil.
Naar de mening van Ten Broeke is Landsdeel Twente vooral een kwestie van "gewoon doen" en dat is, reageert hij, geen opportunistische kletskoek, die verband houdt met de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart volgend jaar, beweert de VVD'er.
Ten Broeke: 'Voor alle duidelijkheid, ik heb Landsdeel Oost al jaren bepleit, ook (zelfs meermalen) met artikelen in de Roskam. En oud-lobbyist Figee voor Oost-Nederland heeft er een boek over geschreven waarin de voordelen ook worden gekwantificeerd.'
Als het zo uitkomt handelen beide provincies in deze geest, zoals volgens Ten Broeke het geval was met het cultuur-convenant, het techniek-pact en het binnenhengelen van EFRO-subsidies en sowieso geld uit structuurfondsen van de Europese Unie.
Ten Broeke vindt dat ze eigenlijk zouden moeten kiezen voor een formeel samengaan in landsdeel Oost, maar hij concludeert dat het in Overijssel en Gelderland op dit punt schort aan de politieke moed en de bestuurlijke visie. 'Hoe verstandig en goed en mooi ook, uiteindelijk komt het altijd gewoon neer op de wil om het te doen, de wil om door te zetten, de wil om iets af te maken. En die wil is er niet, denk ik. Onder het bewind van Plasterk (Rutte 2) en met dit regeerakkoord hadden beide provinciën een ideale kans om als eerste (met alle hulp van de rijksoverheid) de voorloper te zijn. Hoeveel meer aandrang uit Den Haag heb je nodig... alles was aanwezig.' Hij voegt eraan toe: 'Wellicht bij het volgende regeerakkoord dan maar.'