Het kan zo niet langer doorgaan

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, September 14 2016, 2:46.

Vrachtenwagenchauffeurs uit Oost-Europa die maandenlang onderweg zijn en aan de rand van de snelweg naast hun truck het avondeten klaar maken. Bouwvakkers uit Oost-Europa die dag en nacht werken voor minimaal loon. Het is een situatie waar we gewend aan zijn geraakt, maar die niet normaal is. Arbeiders uit Oost-Europa worden uitgebuit en werknemers uit West-Europa worden weggeconcurreerd.

Veel werknemers worden in Europa nog steeds uitgebuit. Deze sociale dumping treft alle sectoren. Sommige werkgevers handelen in de volledige illegaliteit, maar andere opereren in een schemerige zone van Europese wetgeving. Landen controleren slecht en door de gebrekkige samenwerking binnen de Europese unie kunnen de misstanden gewoon blijven bestaan.

Een van de zaken die we in Europa nu wel gaan veranderen is de oneerlijke concurrentie door detachering. In het Parlement werk ik als rapporteur aan het vernieuwen van oude regels zodat werknemers niet meer eindeloos tegen een hongerloontje in een ander land aan het werk worden gezet. Mensen moeten gelijk loon krijgen voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek.

Maar alleen de detacheringsrichtlijn aanpassen gaat het probleem niet oplossen. De commissie kan zich niet langer verschuilen en moet grotere stappen zetten.

Het parlement heeft vandaag overtuigend voor een rapport gestemd dat de misstanden aan de kaak stelt en oproept tot actie. In dat rapport staat bijvoorbeeld dat lidstaten vaker informatie moeten uitwisselen om sociale fraude, brievenbusfirma’s, schijnzelfstandigheid en zwartwerk aan te pakken.

En dat arbeidsinspecteurs beter moeten worden getraind en op Europees niveau moeten samenwerken om misstanden en uitbuiting aan te pakken.

Lidstaten kunnen niet langer wegkijken maar moeten ingrijpen om sociale dumping te bestrijden. En de Commissie moet eindelijk een voorstel doen om schijnzelfstandigheid en fraude met sociale zekerheid aan te pakken.

Het kan zo niet langer doorgaan.

Agnes Jongerius.