AD over State of the Union speech

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, September 15 2016, 2:07.

Geen overtuiging

Hans van Baalen (VVD) is een stuk kritischer. Hij vindt dat Juncker een uur lang sprak over ,,ditjes en datjes''. ,,Een opgewarmde prak zonder prioriteiten. Hij was vaag over vluchtelingen, de brexit en Turkije en gratuit over defensie.'' De liberaal stelde voor om vicevoorzitter Frans Timmermans de volgende Staat van de Unie te laten schrijven.

Bas Eickhout (GroenLinks) miste overtuiging en zelfreflectie over de macht die Brussel volgens hem gunt aan het bedrijfsleven, zoals de auto-industrie. Hij is wel positief over de aansporing van Juncker om het klimaatverdrag snel te ratificeren.

Meer Brussel

Ook de SP is bepaald niet onder de indruk. ,,Wie goed luisterde naar Juncker, hoorde een pleidooi voor nog veel meer Brussel'', zegt Dennis de Jong. Centralisatie van macht is zijn eigenlijke thema. Dit staat volkomen haaks op de wil van gewone mensen.''

De ChristenUnie vindt dat Juncker ,,een zooitje'' maakt van de begrotingsafspraken. EU-parlementariër Peter van Daalen zegt dat ,,grote nieuwe plannen die halverwege blijven steken'' de geloofwaardigheid van de EU geen goed doet.

Migranten

De PVV was zoals verwacht de meest negatieve fractie. Marcel de Graaff herhaalde zijn oproep geen migranten meer toe te laten tot de EU en degenen die er al zijn weg te sturen. Hij pleitte verder voor het ,,de-islamiseren'' van Europa.