Vluchtelingen zijn gedoemd in Griekenland te blijven

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, September 15 2016.

De vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije werkt niet, maar of deze nu wordt afgeblazen of niet, de praktijk blijft dat vluchtelingen permanent in Griekenland bivakkeren. De solidariteit in de andere EU-landen is niet groot genoeg om het immigratievraagstuk als een gezamenlijk probleem te zien.

Is het vluchtelingenbeleid realistisch? Die vraag kwam deze week ter sprake bij een drukbezocht symposium van Han ten Broeke, Tweede Kamerlid namens de VVD. Hij publiceerde onlangs tien vuistregels voor een realistisch buitenlandbeleid. De kern van zijn pleidooi: het buitenlandbeleid zou zich primair op het eigen belang van Nederland moeten richten en zou vooral een buitengrenzenbeleid moeten zijn. Nederland moet prioriteiten stellen, want ons land kan niet alles, en dus zeker niet overal ter wereld de mensenrechten bevorderen. Keuzes zijn hard nodig.

Idealisme in het buitenlands beleid lijkt op dit moment taboe

De vuistregels van Ten Broeke leverden vrijdag een goed gevuld auditorium van de Universiteit Leiden op. Veel prominente VVD’ers, opiniemakers en journalisten waren aanwezig om te luisteren naar onder meer de reactie van Eurocommissaris Frans Timmermans, die meldde dat realisme in het buitenlands beleid vroeger niet was toegestaan, maar dat op dit moment idealisme taboe lijkt te zijn. Deze spanning is met name in het vluchtelingenbeleid duidelijk merkbaar. Idealisme over de rechten van vluchtelingen staat op gespannen voet met elk pleidooi om de vluchtelingenstroom in te dammen.

Lees het hele artikel op Follow The Money of via Blendle (€ 0,29)