Beslissend moment in strijd tegen wildlife crime - Main contents
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft hoge verwachtingen van de World Wilfdlife Conferentie volgende week in Johannesburg. De conferentie is de driejaarlijkse bijeenkomst van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Gerbrandy: ”Dit is waarschijnlijk de belangrijkste wildlife crime top ooit. We staan op een keerpunt, als we nu geen keiharde afspraken maken is het te laat voor talloze dier- en plantsoorten."
Hoge verwachtingen
Vandaag stemt het Europees Parlement in met een ambitieuze resolutie die de prioriteiten en wensen van het Parlement uiteenzet. Gerbrandy verwacht veel van de Europese Commissie en de Lidstaten: “Dankzij mijn jarenlange inspanningen is er nu een gemeenschappelijk Europees Actie Plan met stevige maatregelen. De top volgende week is de eerste echte toets; nu moeten de Lidstaten en de Commissie woorden omzetten in daden!"
“Daarnaast worden landen gedwongen in Johannesburg aan te tonen dat ze echt werk maken van de strijd tegen illegale dierenhandel. Kunnen ze dat niet dan zullen er sancties volgen of een breed verbod op handel in dieren en planten. Op deze CITES-conferentie kan dus eindelijk doorgepakt worden.”
Lucratieve criminaliteit
Stroperij en de illegale handel in plant- en diersoorten is uitgegroeid tot een van de meest lucratieve criminele activiteiten met een omzet van naar schatting 20 miljard dollar. Naast handelsverboden worden er nu eindelijk ook afspraken gemaakt over o.a. handhaving, financiering, justitiesamenwerking en anti-corruptie maatregelen. Een goede ontwikkeling aldus Gerbrandy: “Het gevecht tegen wildlife crime vereist een brede, integrale benadering. Vraag en aanbod moeten worden aangepakt en elk gat in de keten moeten worden dicht gemetseld.”
Delegatieleider
Gerbrandy zal naar Johannesburg reizen als leider van de delegatie van het Parlement van 22 tot 27 september. Tevens zal hij zelf een bezoek brengen aan de Black Mamba's, een groep die dagelijks strijdt tegen stroperij in Balule Nature Reserve en het Greater Kruger National Park.
CITES is in 1973 het leven in geroepen om de internationale handel in met uitsterven bedreigde soorten te reglementeren. Op moment zijn meer dan 183 landen lid van het verdrag. Deze bijeenkomst heeft een historische betekenis voor de EU; het is de eerste top waar het naast de 28 Lidstaten ook deelnemer is van de overeenkomst.