Slotbijeenkomst 'Wij Maken Nederland: De politiek aan zet' - Main contents
Maandagavond 12 september deed ik mee aan de slot bijeenkomst 'Wij Maken Nederland: De politiek aan zet'. Hier gaf ik mijn visie op de ontwikkeling van stad en land in Nederland.
Maandagavond 12 september deed ik mee aan de slot bijeenkomst 'Wij Maken Nederland: De politiek aan zet', gehouden in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Hier pitchte ik mijn visie over de ontwikkeling van stad en land in Nederland.
" 25 jaar na de vierde nota ruimtelijke ordening nemen we afscheid van Vinex. En terecht. Te lang is er het idee geweest dat we onze fysieke ruimte het beste met Haagse blauwdrukken kunnen inrichten. Te lang en helaas door sommigen nog steeds, is er gedacht dat centrale sturing de enige weg is. Terwijl iedereen kan zien dat regio’s van elkaar verschillen. Friesland is niet hetzelfde als Brainpoort Eindhoven en Zeeland is geen Amsterdam.
De diversiteit in Nederland zal toenemen en dat biedt kansen. Kansen om investeringen daar te doen waar die investeringen het meeste opleveren. Zowel voor de werkgelegenheid voor bijna 18 miljoen Nederlanders in 2030, als de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Leefbare en welvarende steden met daarbij een duurzame agrarische sector en toegankelijke kwalitatieve goede natuurlandschappen.
En daarom is het goed om de ruimtelijke ordening verder te decentraliseren. Om er voor te zorgen dat regionaal afwegingen gemaakt kunnen worden, want de regio’s kunnen het beste beoordelen of een ontwikkeling toegevoegde waarde heeft of niet. We accepteren hiermee niet alleen de verschillen tussen regio’s maar omarmen of stimuleren die zelfs.
Decentraliseren van de ruimtelijke ordening betekent overigens niet dat er geen nationale belangen zijn. Natuurlijk wel.
Ons eerste belang is de strijd tegen het water:
We vergeten wel eens dat 60% van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat in die 60%/70% van ons bruto nationaal product verdiend wordt.
Een tweede nationaal belang is de energietransitie. Terwijl de energiebehoefte groeit, zal de energievoorziening zich wijzigen. Waarmee dit nationaal belang ook vooral om regionale uitwerking vraagt.
En een derde nationaal belang is de technologische revolutie die volop gaande is. Techniek staat niet voor niets, de ontwikkelingen gaan sneller dan u en ik kunnen bijhouden. Van 3d-printing naar 4d-printing en een vergaande robotisering van de samenleving. Er is een gezamenlijk belang om ons hier niet van af te keren, maar de mogelijkheden te benutten.
Ik zie de toekomst van Nederland zonnig tegemoet. Een toekomst waarin zowel nationale als regionale overheden verantwoordelijkheid dragen om uitdagingen aan te gaan. Om te doen wat nodig is, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. Met een verantwoordelijkheid om maatwerk te leveren, of het nu gaat over krimp of groei. Zodat we ook in 2040 in een land wonen die verscheidenheid in regio’s niet als zijn zwakte maar als zijn kracht ziet."