Uitspraak rechtbank Egypte

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Sunday, September 18 2016, 2:00.

Reactie D66'er Marietje Schaake op uitspraak rechtbank Egypte

Gisteren heeft de rechtbank in Caïro opdracht gegeven tot de bevriezing van tegoeden van vijf Egyptische mensenrechtenactivisten en drie ngo’s. De beslissing van de rechter maakt de weg vrij voor strafrechtelijke vervolging, straffen kunnen oplopen tot een levenslange gevangenisstraf. Een van de getroffenen is Hossam Baghat, onderzoeksjournalist en oprichter van het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten (EIPR), de belangrijkste mensenrechtenorganisatie van Egypte.

Uitspraak

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert: “De uitspraak van de rechtbank is schokkend maar past helaas in een patroon. Politie en justitie zijn niet onafhankelijk onder het bewind van president Sisi. Vanaf het begin was de zaak politiek gemotiveerd. De autoriteiten richten hun peilen op de meest vooraanstaande mensenrechtenactivisten in Egypte. Ik maak me grote zorgen over de grootschalige champagne die Sisi voert om journalisten, activisten en politieke opponenten het leven onmogelijk te maken.”

Voorwaarden

Schaake: “Een onafhankelijke rechterlijke macht, respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheiden zijn noodzakelijk als Egypte een geloofwaardige partner voor de EU en de international gemeenschap wil zijn. Het is hoog tijd dat de EU zich daar consequent voor inzet.”