Einde roamingkosten in de EU

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, September 21 2016, 1:57.

Eindelijk einde roamingkosten in de EU

Na de ophef over eerdere plannen presenteerde de Europese Commissie vandaag een aangepast voorstel om roaming kosten af te schaffen in de EU.

Marietje Schaake reageert:

"We hebben steeds gewerkt aan een snel einde aan roaming kosten. Dat is essentieel om te bouwen aan een interne digitale markt. Met de aangepaste voorstellen zet de Commissie een stap in de goede richting. Er wordt geen beperking opgelegd in het aantal dagen waarop roaming zonder extra kosten mag, maar in plaats daarvan stelt de Commissie een systeem voor dat misbruik gericht aanpakt."

In het nieuwe plan van de Commissie zullen telecombedrijven wel de mogelijkheid krijgen om het gebruik van consumenten in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze het systeem niet misbruiken, bijvoorbeeld door een goedkope SIM-kaart te kopen in een land en die dan permanent te gebruiken in een ander land.

Schaake: "De Commissie wil focussen op een paar rotte appels die het systeem zouden kunnen misbruiken. De details over hoe dit in de praktijk zal worden gebracht moeten nog bekend worden. De details zullen we goed bekijken, het belang van consumenten in Europa moet voorop staan."