Ook beveiligers op Nederlandse schepen?

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, September 26 2016.

De VVD heeft goede hoop dat zij haar nieuwe wetsontwerp over gewapende private beveiliging van koopvaardijschepen door de Kamer krijgt.

'Het gaat erom spannen nu het CDA met ons eigenlijk de hele zomer heeft gekeken of we tot een initiatiefwetsontwerp konden komen dat ook hun steun kon dragen. En dat heeft het nu', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Het uitgangspunt het wetsontwerp is: mariniers inzetten als het kan; anders beveiligers, met cameratoezicht. Ook komt er een scheiding tussen de verantwoordelijkheden van de kapitein en de beveiligers, zodat de kapitein niet in de problemen komt als de beveiligers de wet overtreden.

Op dit moment mogen Nederlandse koopvaardijschepen nog geen particuliere beveiligers meenemen, tot onvrede van Nederlandse reders. Schepen uit een aantal andere EU-landen mogen dat wel.

Geweldsmonopolie

De PvdA heeft zich altijd verzet tegen de inzet van particuliere beveiligers op schepen. Ten Broeke: 'Daar is het denken echt niet ontwikkeld, zal ik maar zeggen.'

Tornen aan het geweldsmonopolie van de Staat ligt gevoelig. Toch hebben veel deskundigen zich al uitgesproken in het voordeel van particuliere beveiliging, zegt Ten Broeke. 'Die hebben eigenlijk allemaal aangegeven dat het geweldsmonopolie bij de overheid betekent dat de overheid bepaalt onder welke condities, door wie geweld kan worden ingezet. Wij denken dat we nu een wetsontwerp voorleggen dat het op heel zorgvuldige manier doet en eigenlijk de situatie verbetert die we nu hebben.'

Luister het fragment terug op BNR Nieuwsradio

Zie ook:

Beveiligingnieuws

Wetsvoorstel gewapende beveiligers op zee

WNL Goedemorgen Nederland

Han in Goedemorgen Nederland over particuliere beveiligers op koopvaardijschepen

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

Wetsvoorstel Bescherming Koopvaardij belangrijke stap tegen piraterij