Reactie Han ten Broeke op eerste resultaten Joint Investigation Team

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, September 28 2016.

“Vandaag zijn we weer een belangrijke stap dichterbij de waarheid gekomen nu het Joint Investigation Team (JIT) nauwkeurig heeft kunnen bepalen waar de BUK-raket, die de MH17 heeft neergeschoten en aan 298 mensen het leven kostte, is afgevuurd. Hoewel het net zich langzaam sluit zijn helaas nog steeds geen daders geïdentificeerd. De vragen “hoe”, “waar”, “waarmee” en “waarvandaan” zijn weliswaar beantwoord, maar de “wie”-vraag en daarmee ook de vraag hoe de daders te vervolgen, blijft open.

De VVD begrijpt dat dit intensieve politie- en recherchewerk een zaak van lange adem is. Dat vraagt enorm veel geduld van de nabestaanden, die toch al zo zwaar op de proef worden gesteld. En ook in de samenleving neemt de vraag om duidelijkheid toe. Maar hoewel elke vooruitgang in dit onderzoek het verdriet van alle nabestaanden nooit zal wegnemen, komen we wel steeds dichterbij de waarheid; een waarheid waar de nabestaanden en hun 'grieving nations' recht op hebben.

De laatste fase zal nog geduld van iedereen vragen, maar als dat nodig is om dit onderzoek zorgvuldig af te ronden, dan hoopt de VVD dat de internationale gemeenschap en hun politici de handen ineen kunnen slaan om de onderzoekers ook gedurende het laatste deel van het opsporings- en vervolgingstraject hun werk in alle onafhankelijkheid en zorgvuldigheid voort te zetten. Pas dan zijn persconferenties zoals vandaag niet alleen een pijnlijke herinnering aan die vreselijke ramp, maar ook werkelijk een nieuwe stap in de richting van gerechtigheid.”

Openbaar Ministerie

Presentatie eerste resultaten strafrechtelijk onderzoek MH17 28-09-2016