Met Friesland Campina op bezoek bij de Gelderse koeien - Main contents
Op uitnodiging van Friesland Campina was ik maandag 26 september op bezoek bij melkveehouderij Hakkert in het Gelderse Tricht. Dit melkveebedrijf is al voor de derde generatie in het bezit van de familie Hakkert en wordt bestierd door Gerard en Janine. Gerard leidde ons rond over het terrein en liet ons alle hoekjes van zijn moderne en lichte stal zien. Ook toonde hij de oude stal, gebouwd in de jaren 70, met asbestdak en een duidelijk verschil met de stalruimtes en de openheid van het nieuwe gebouw.
Friesland Campina heeft geconstateerd dat in het kader van duurzaamheid bij melkveehouderijen, de consument het van groot belang acht dat de koeien zo vaak mogelijk de wei in kunnen - ook wel de ‘weidegang’ genoemd. Dit is voor het bedrijf van Hakkert ook een kernpunt. Er zijn 8 percelen grond van totaal circa 60 hectare waar de koeien elke dag doorschuiven naar een ‘nieuw’ stuk grond zodat zij het gras smakelijk blijven vinden.
Dat Gerard en Janine naast boer ook ondernemers zijn, was wel te zien aan de mooie ruimte die zij aan de stal hebben gebouwd. Deze is af te huren voor onder meer kinderfeestjes zodat kinderen van dichtbij het boerenleven kunnen meemaken. Recent ontvingen zij op 1 dag 3.000 geïnteresseerden tijdens de Nationale Boerderijdagen.
Altijd mooi om gepassioneerde ondernemers in mijn regio aan het werk te zien! In deze ruimte ben ik ook het gesprek aangegaan met Friesland Campina, waar we onder meer spraken over hoe voeding een rol speelt bij een groeiende en meer welvarende wereldbevolking, over voedselverspilling, het optimaal inzetten van grondstoffen en vernieuwingen in verpakkingen.
Friesland Campina liet zien dat zij al goed op weg zijn naar het verminderen van de hoeveelheid verpakking en daarmee ook de CO2 uitstoot reduceren. Ze zijn als coöperatie erg bewust bezig met de voedingswaarde van hun producten, het verduurzamen van bedrijven en het verminderen van CO2 uitstoot en laten dit samenkomen met een gezonde bedrijfsvoering voor de boer voor nu en in de toekomst!