“Nu tijd dat Juncker lobbyisten in zijn eigen team aanpakt”

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, September 28 2016.

Foto flickr

Het voorstel van de Europese Commissie voor een verplicht transparantieregister voor lobbyisten gaat niet ver genoeg. Het voorstel berust op een akkoord, en geldt voor de drie belangrijkste Europese instituties: de Raad, de Commissie en het Parlement.

Paul Tang: “Het is goed dat iedere lobbyist zich voortaan moet registreren, maar normaal gesproken leg je een verplichting neer in een wet. In mijn ogen is een wettelijk bindende afspraak met duidelijke sancties bij overtreding het enige middel dat echt werkt”.

“De Commissie spreekt van leading by example, maar een lobby-register alleen is daarvoor niet genoeg. Dat blijkt wel uit de Bahama Leaks van vorige week, die onthulden dat Neelie Kroes in haar tijd als Commissaris er een bestuursfunctie in Bahama’s op nahield. Als de Commissie zich echt een voorbeeldfunctie wil aanmeten, moet Juncker de lobbyisten in zijn eigen team aanpakken en de gedragscode voor EU-Commissarissen flink aanscherpen”.

“Het zou goed zijn als de toegenomen aandacht voor transparantie ook in Den Haag tot veranderingen leidt. Dat de banden tussen Nederlandse politici en bedrijfsleven nog altijd innig zijn, blijkt wel uit recente banenwissels van onder meer VVD-politici Bart de Liefde en René Leegte. Een lobby-register zoals in Brussel, bestaat voor Den Haag nog helemaal niet.”