Caterpillar moet belastinggeld terugbetalen

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, September 29 2016, 2:49.

“Het bedrijf Caterpillar, dat zijn vestiging in Charleroi gaat sluiten, moet alle belastingvoordelen van de afgelopen jaren terugbetalen.” Dat zegt Europarlementariër Agnes Jongerius die gisteravond op het terrein van de machinefabrikant met werknemers heeft gesproken die hun baan kwijtraken door de sluiting.

De machinefabrikant sluit de productiefaciliteit in Gosseliers nabij Charleroi wegens, naar eigen zeggen: “omdat de vraag terugvalt.” De duizenden mensen die hun baan kwijtraken zijn aangeslagen en boos.

De woede is vooral groot omdat het bedrijf ieder jaar enorme bedragen in belastingvoordelen van de Waalse en Belgische overheden krijgt.

Jongerius: “Natuurlijk kan een bedrijf beslissingen nemen, maar het kan niet zo zijn dat ze eerst belastingcenten in hun zak steken en daarna alsnog de plaat poetsen.” De sluiting treft in totaal bijna 7000 man in een toch al kwakkelende regio. Agnes Jongerius wil dat de Europese Commissie onderzoek gaat doen naar dit soort praktijken en maatregelen neemt om betere afspraken te maken met bedrijven.

“Dit gaat om onverantwoordelijk gedrag en graaien door multinationals, ik wil dat dit bedrijf met een winst van 1,8 miljard, de belastingvoordelen van de afgelopen jaren terugbetaalt aan de Belgische autoriteiten.”